Social 8 August 2014 10:28
Dan Voiculescu a fost condamnat vineri la 10 ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucuresti.

Dan Voiculescu s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Ilfov, unde este asteptat mandatul de executare a pedepsei.

Mandatul urmeaza sa fie emis de Tribunalul Capitalei, dupa ce aceasta instanta primeste sentinta de la Curtea de Apel.



  • Fostul sef al ADS, Corneliu Popa, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.
  • Fostul ministru Sorin Pantis, 7 ani de inchisoare.
  • Gheorghe Mencinicopschi, fostul sef al ICA, a primit 8 ani de inchisoare.

Voiculescu a primit pedeapsa maxima prevazuta in noul Cod penal, legea mai favorabila in cazul sau. Totodata, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 8 ani de inchisoare



UPDATE
Omul de afaceri, Dan Voiculescu, a declarat, vineri dimineata, la sediul IPJ Ilfov, ca pana la 34 de ani a trait cu sotia si cu doi copii in conditii rele, cu WC in curte, iar la penitenciar nu are cum sa fie mai rau de atat.

El a venit la IPJ Ilfov pentru controlul judiciar.

Intrebat de jurnalisti cum se simte, in perspectiva sentintei care se va pronunta vineri in cazul sau, Voiculescu a povestit ca a trait cu sotia sa si cu doi copii, pana la 34 de ani, intr-o singura camera, avand WC in curte.

"Va dati seama cum era iarna?", a completat Voiculescu.

El a spus ca, din cate stie, la penitenciar WC-ul este inauntru.

"La penitenciar nu are cum sa fie mai rau", a spus Voiculescu. El a adaugat ca regreta ca 12 oameni nevinovati au de suferit alaturi de el.

De asemenea, Voiculescu a mai spus ca este trist faptul ca unii se bucura de suferinta sa.



Ziua pronuntarii a fost anuntata, joi, dupa ce avocatii inculpatilor au depus la instanta concluziiile finale, in scris, informeaza MEDIAFAX.
Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Marti, la ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a sustinut ca rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" si "bazat pe falsuri, nu pe probe" si ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost "vanat" de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Gheorghe Mencinicopschi a spus ca nu vrea ca familia sa sa ajunga in strada, Corneliu Popa a rugat instanta sa tina cont ca are o fetita cu probleme de sanatate, iar Sorin Pantis a sustinut ca in dosarul ICA nu exista prejudiciu, in ultimul cuvant dat inculpatilor in dosarul ICA

Avocatii inculpatilor din dosarul ICA au cerut, marti, in pledoariile finale, achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati. In cadrul pledoariilor finale, aparatorii au cerut si ridicarea sechestrului asigurator pus in cazul mai multor inculpati.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

La acelasi termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a prezentat concluziile finale in dosarul ICA, cerand magistratilor de la CAB sa respinga apelul inculpatilor, cererea de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire si contestatia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

Pe de alta parte, si DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Articolul mentionat, care se refera la spalarea banilor, prevede ca aceasta infractiune este constituita de "ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni" (litera b), dar si de "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" (litera c).

Citeste si:
Siegfried Muresan, despre verdictul in cazul Rovanei Plumb:...
Siegfried Muresan, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.