Social 6 August 2014 18:30
Academicianul Dinu C. Giurescu, in varsta de 87 de ani, a fost supus unei interventii chirurgicale complexe pe cord deschis, pentru diesctie acuta de aorta.

Giurescu, vicepresedinte al Academiei Romane, a fost operat la o clinica Sanador din Capitala, potrivit unui comunicat al unitatii medicale.

Operatia a durat 12 ore si a fost realizata la inceputul saptamanii trecute de echipa chirurgicala condusa de Horatiu Moldovan, medic primar de chirurgie cardiovasculara, seful sectiei de specialitate din cadrul spitalului Sanador.

Academicianul suferea de disectie acuta de aorta, o situatie clinica in care cel mai important vas de sange din organism - artera aorta, care pleaca de la inima si hraneste cu sange intregul organism - se fisureaza, punand in pericol viata pacientului. Interventia chirurgicala a avut un caracter de maxima urgenta si a constat in inlocuirea arterei aorte la iesirea ei din inima si a arterelor carotide care alimenteaza creierul.

Considerata cea mai complexa in patologia cardiovasculara a adultului, operatia presupune utilizarea circulatiei extracorporale, racirea pacientului in hipotermie profunda la 18 - 20 grade, perfuzia separata a creierului cu masina de circulatie extracorporala si inlocuirea acestui vas de sange major cu o proteza vasculara.

Starea de sanatatea a academicianului este buna si momentan se afla in recuperare, in sectia de terapie intensiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.