Social 5 August 2014 13:04
Seful Politiei Rutiere Brasov, Claudiu Tamirjan, suspendat din functie, si 11 subalterni au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, dupa ce ar fi acordat "protectie" unor oameni de afaceri si functionari publici, prin nesanctionarea acestora, potrivit DNA, citati de MEDIAFAX.

In schimbul "protectiei", Tamirjan a cerut si primit de la diverse persoane, intre altele, lemne de foc pentru imobilul in care locuieste, bauturi carbogazoase, produse din carne, bauturi alcoolice si pastravi, sustin procurorii anticoruptie din Brasov.

Claudiu Tamirjan va fi judecat, in stare de arest, pentru trafic de influenta (cinci fapte), instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alaturi de acesta vor fi judecati, in libertate, Ciprian Anghel Pop, Tudor Petcu, Ioan Sima, George Victor Anton, Liviu Ionut Negritu, Mihai Budeanu, Adrian Draghici, Adrian Busuioc, Ionut Adrian Serbanel, Nicolae Hudita si Costel Andrei, toti agenti de politie in cadrul IPJ Brasov la data comiterii faptelor. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata, tot in libertate, Aurel Duicu, Ion Heltianu si Dorin Iordachescu, administratori ai unor societati comerciale la data comiterii faptelor, care sunt acuzati de cumparare de influenta.

Potrivit DNA, in perioada octombrie-decembrie 2013, Claudiu Tamirjan a creat "un sistem infractional foarte bine pus la punct, oferind protectie mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri si functionarilor publici".

"Aceasta protectie se materializa in sensul nesanctionarii contraventionale sau penale de catre personalul din subordine, in schimbul unor foloase materiale, oferite si remise ori de cate ori lucratorul de politie avea nevoie. Sistemul creat de inculpat era unul foarte bine pus la punct, in sensul ca, fara prea multe explicatii fiecare persoana intelegea ce anume are de facut", se arata in rechizitoriu, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Procurorii sustin ca seful Politiei Rutiere Brasov era sunat de oameni de afaceri si functionari publici, pentru a interveni in timp real asupra subalternilor care erau pe punctul de a constata comiterea de catre acestea a unor contraventii la legislatia rutiera.

"Ulterior, inculpatul Tamirjan Claudiu contacta agentul de politie din teren, aparent fara legatura cu fapta constatata, transmitand un cod, pe care agentii constatatori il intelegeau. La randul sau agentul de politie transmitea un mesaj in sensul ca a inteles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natura sa-l determine pe lucratorul de politie sa-si incalce atributiile de serviciu.
Faptul ca in unele cazuri s-au intocmit procese verbale de contraventie, fiind aplicate sanctiuni minime sau pentru contraventii de gravitate redusa (dupa schema mult cunoscuta, respectiv neutilizare centura sau lumini intalnire), s-a datorat doar imprejurarii ca pana la momentul interventiei agentii constatatori incepusera sa completeze procesul-verbal", sustin procurorii.

Citeste si:
Cine va fi noul șef al NATO? S-a vehiculat numele lui Iohannis
Cine va fi noul șef al NATO?...

De asemenea, dispunand de anumite date privitoare la controalele desfasurate pe linie rutiera sau transporturi, Tamirjan a comunicat aceste lucruri persoanelor neautorizate interesate, evitandu-se in acest fel sanctionarea societatilor comerciale respective, mai sustine DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brasov.

Claudiu Tamarjan a fost arestat preventiv in 25 iunie. O zi mai tarziu, el a fost suspendat din functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.