Social 5 August 2014 11:30
Dezbaterile in dosarul ICA au fost reluate marti dimineata, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucuresti, cand avocatii vor sustine pledoariile finale.

UPDATE:

DNA a cerut, la procesul privatizarii ICA, schimbarea incadrarii juridice in cazul lui Dan Voiculescu, context in care avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, a facut o alta cerere de recuzare a completului, dupa ce i s-a respins acordarea unui nou termen in dosar.

DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Articolul mentionat, care se refera la spalarea banilor, prevede ca aceasta infractiune este constituita de "ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni" (litera b), dar si de "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" (litera c).

In acest context, Gheorghita Mateut a cerut, marti, un nou termen, pentru pregatirea apararii, in conditiile schimbarii incadrarii juridice.

Cererea a fost respinsa de instanta. "In 7 iulie, s-a pus in vedere avocatilor sa pregateasca concluziile pe schimbarea incadrarii juridice. Astfel, avocatii au avut timp suficient sa pregateasca apararile. Practic, nu este vorba despre noi infractiuni, ci tot despre spalarea banilor", a explicat presedintele completului, judecatoarea Camelia Bogdan.

Dupa respingerea solicitarii de acordare a unui nou termen, aparatorul lui Voiculescu a inaintat o noua cerere de recuzare a completului.
Instanta s-a restras pentru a delibera cu privire la admisibilitatea cererii de recuzare.


Procurorul a cerut, luni seara, pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a noului Cod penal. In cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maxima prevazuta de noua lege penala este de 10 ani de inchisoare, informeaza MEDIAFAX.
Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Dan Voiculescu a cerut, la termenul de luni in dosarul ICA, recuzarea completului de judecata, pe motiv ca aceeasi judecatori care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui au decis si in cazul contestatiei referitoare la aceasta masura, si aceasta solicitare fiind respinsa.

Presedintele completului de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care judeca dosarul ICA, Camelia Bogdan, a aratat ca instanta a decis, pe 1 iulie, impunerea masurilor asiguratorii, iar contestatia nu putea fi facuta decat cu privire la modul de aplicare a sechestrului.

Totodata CAB a respins mai multe dintre cele aproximativ 40 de cereri inaintate la termenul de luni de avocatii inculpatilor.

Acestia au solicitat, printre altele, audierea de noi martori, adrese catre Curtea de Conturi, ADS sau Primaria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul si chiar test cu poligraful.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Cererile de audiere a lui Traian Basescu, Dacian Ciolos si Ilie Sarbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citeste si:
Piedone, condamnat la 8 ani în cazul Colectiv, candidează din nou...
Piedone, condamnat la 8 ani...

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare.

Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe
Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Citeste si:
Oana Roman și Marius Elisei, 10 ani de relație. Ce mesaj a transmis...
Oana Roman și Marius Elisei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.