Social 29 Iulie 2014 14:24
Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.

Potrivit avertizarii, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor estimate, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de statia hidrologica Tg. Carbunesti (judetul Gorj), pe raul Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea), scrie MEDIAFAX.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne au fost trimise, marti dupa-amiaza, in judetele Gorj si Valcea, in localitatile Novaci, Vaideeni si Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informeaza oficiali MAI.

Potrivit surselor citate, in localitatea Novaci, judetul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, dupa ce raul Gilort a iesit din matca in jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodarii au ramas izolate.

Alte doua aparate de zbor ale MAI au fost directionate catre localitatile valcene Balota si Brezoi, afectate de inundatii.

Zeci de persoane din orasul Novaci, judetul Gorj, sunt evacuate de catre autoritati, la ora transmiterii acestei stiri, din cauza unei viituri de peste trei metri, dupa ce raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca in urma precipitatiilor, in zona fiind instituita starea de alerta.

Prefectul judetului Gorj, Alin Vacaru, a dispus, marti, evacuarea a aproximativ 75 de gospodarii din Novaci, dupa ce debitul raului Gilort a crescut de cateva opri, apa rupand diguri si maluri de protectie si revarsandu-se pe strazi, existand riscul sa ajunga pana in casele oamenilor.

Viitura de peste trei metri s-a produs dupa ce in ultimele trei zile a plouat neincetat, debitul raului Gilort crescand de cateva ori, iar cota de inundatie fiind depasita.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

In judetul Valcea, doua drumuri nationale si un drum judetean sunt complet inchise traficului rutier, marti dupa-amiaza, din cauza aluviunilor stranse pe carosabil care fac imposibila circulatia in siguranta a autovehiculelor, ploile torentiale continuand sa produca inundatii in mai multe localitati.

In localitatea Vaideeni, din judetul Valcea, a fost trimis un elicopter al MAI pentru evacuarea populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.