Social 28 Iulie 2014 18:15
Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespalarea mainilor si apa contaminata si care "a stat cuminte" ani in sir, vine acum pe piata medicala cu afectari severe si, combinat cu virusurile hepatitice B si C, poate sa genereze "forme fulminante de boala", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

"Virusul A, care a stat stat cuminte ani in sir, acum este reemergent si vine pe piata medicala cu afectari severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unitati, fata de normal -40-50 unitati internationale - si asociata cu o componenta colestatica (...). Mai mult, cand aceasta vine peste o hepatita cu virus B si C, poate sa genereze forme fulminante de hepatita, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A isi modifica modul de a interactiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt si cele care necesita protezare hepatica, respectiv asa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organziata de MEDIAFAX, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Potrivit medicului, atat virusul hepatitic A, cat si E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orala, adica prin maini murdare si apa contaminata. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C si D, se transmit prin sange si prin act sexual neprotejat.

"Cand vorbim de hepatita A, vorbim de igiena si de comportament in societate. Un lucru foarte important, aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare", a mai spus Streinu-Cercel.

La conferinta de presa organizata de MEDIAFAX in parteneriat cu APAH-RO si dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, marcata in toata lumea in 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice si tratamente de ultima generatie, programul de transplant hepatic in Romania, rolul medicului de familie pentru pacientii cu boli hepatice si pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regasi pe lista de compensate si gratuite.

Citeste si:
Când revine Vocea României pe micile ecrane! Fanii emisiunii sunt...
Când revine Vocea României pe...

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtatoare de mesaje ale pacientilor.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane sufera de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide in fiecare an circa 1,4 milioane de persoane si afecteaza alte sute de mii de persoane.

Se estimeaza ca in Romania sunt 10 la suta dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatita C care ar fi in Europa. Alarmant este faptul ca specialistii prognozeaza un varf al incidentei hepatitei in 2020, in urma cumulului obtinut intre pacientii infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.