Social 28 Iulie 2014 10:38
Codul portocaliu de ploi instituit duminica in Mehedinti, Gorj si Valcea se va extinde in zilele urmatoare, iar sub avertizare va intra zona judetelor Olt, Dolj si Arges, local fiind posibile cantitati de apa de 100 de litri pe metru patrat, a anuntat directorul ANM, Ion Sandu.

COD PORTOCALIU, valabil de luni de la ora 15.00 pana marti la ora 03.00

In dupa-amiaza zilei de luni, 28 iulie si in prima parte a noptii de luni spre marti (28/29 iulie), in judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj, Olt si Arges va ploua torential si se vor cumula local cantitati de apa de 50...70 l/mp si izolat peste 80 l/mp.

COD GALBEN, valabil de luni de la ora 10.00 pana marti la ora 10.00

In intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va fi accentuata in special in jumatatea de vest a tarii, precum si in zona de munte. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie in Oltenia, Banat, sudul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei si vestul Munteniei. Cantitatile de apa vor depasi local 25...30 l/mp si izolat 50 l/mp si va cadea grindina.

"Aproape sigur, maine (luni, n.r.), la 10.00, nu se opreste avertizarea cod portocaliu in partea de sud-vest a tarii", a declarat, duminica, directorul Administratie Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, la Comandamentul pentru situatii de urgenta reunit la Guvern, sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Ion Sandu a precizat ca este posibil ca suprafata unde vor cadea precipitatii insemnate sa se extinda si in alte judete decat cele aflate sub avertizare.

"Este posibil sa se extinda pentru partea de munte a judetelor Olt, Dolj si Arges, si probabil ca va fi o pauza in Mehedinti. Trebuie foarte multa atentie pe acele judete pe care se va suprapune codul portocaliu, care incepe din aceasta noapte (n.red. - duminica) pana maine si de maine pana poimaine (n.red. - marti). Aceste judete, dupa pararea noastra, in momentul de fata ar fi Gorj si Valcea, cu siguranta, dar pot fi si altele. Punctual pot fi cantitati de precipitatii care pot depasi 100 de litri pe metru patrat", a avertizat Sandu, potrivit MEDIAFAX.

Cod PORTOCALIU de ploi si vijelii in trei judete, cod GALBEN in alte noua!

Directorul ANM a explicat ca ciclonul care s-a format duminica noapte va aduce cantitati insemnate de precipitatii. Fenomenele asociate instabilitatii atmosferice vor pierde din intensitate miercuri la pranz, dar in 31 iulie si 1 august, aceeasi zona va fi afectata din nou de precipitatii.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

"Cat de grav, vom discuta in zilele urmatoare, deci partea de sud-vest a tarii va ramane sub incidenta", a mai spus Ion Sandu.

Prezent la comandament, un reprezentant al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a aratat ca judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Valcea au intrat sub cod portocaliu din cauza viiturilor rapide care se formeaza pe versa
nti si care pot produce inundatii pe raurile mici.

Totodata, reprezentantul INHGA a anuntat ca duminica, la ora 23,00, codul portocaliu s-a extins pentru bazinele hidrografice Bistra, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiul superior si afluentii sai, Oltul inferior si afluentii acestuia, in opt judete: Caras-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinti, Hunedoara, Valcea, Olt si Arges.

De asemenea, o avertizare de fenomene imediate a fost emisa pentru Iza, Viseu si Somesul Mare, in judetele Bistrita-Nasaud si Maramures, iar luni dimineata se poate depasi cota de inundatie in bazinul superior al raului Vedea.

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat....
ANM: Cod portocaliu de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.