Social 25 Iulie 2014 11:49
Hepatita este o maladie care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzand aproximativ 1,4 milioane de decese in fiecare an, au anuntat, joi, la Geneva expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Cu ocazia Zilei mondiale contra hepatitei, sarbatorita pe 28 iulie, expertii de la OMS au spus ca aceasta boala, care poate sa provoace cancer, ar putea fi invinsa, daca programele de tratament ar fi implementate in paralel cu cele implementate pentru alte boli, precum SIDA.

In total, circa 1,5 milioane de persoane au murit din cauza complicatiilor provocate de SIDA in anul 2013.

Din cele 1,4 milioane de persoane care au murit din complicatii generate de hepatita, 90% au contractat hepatita B si hepatita C, boli care se fac vinovate de declansarea a doua treimi din totalul cazurilor de cancer hepatic pe plan mondial.

"Cel mai bun mijloc de preventie contra cancerului hepatic sau contra cirozelor hepatice este preventia si tratamentul hepatitei virale", a declarat profesorul Samuel So, chirurg si profesor la Universitatea Stanford din California.

"Daca se va actiona astfel, vor fi salvate multe vieti si, in acelasi timp, se vor face multe economii in domeniul costurilor pentru sanatate", a declarat cercetatorul american, scrie MEDIAFAX.

In acest scop, medicul american, sprijinit de expertii OMS, a pledat in favoarea testelor de depistare a maladiei, intrucat dintre cele 500 de milioane de persoane estimate care ar fi purtatoare ale virusului hepatitei, multe nu sunt la curent cu situatia lor.

Potrivit medicului Stefan Wiktor, responsabil al programului de lupta contra hepatitei in cadrul OMS, in prezent exista noi tratamente contra bolii, care asigura o rata de vindecare de 95%, ceea ce reprezinta "o revolutie terapeutica". Bolnavii de SIDA sunt deosebit de vulnerabili la hepatita. Se estimeaza ca, pe plan mondial, aproximativ 10 milioane de persoane sufera simultan de SIDA si hepatita.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.