Social 24 Iulie 2014 18:50
Paracetamolul, un analgezic recomandat in toata lumea pentru tratarea durerilor lombare, provocate de lumbago, nu accelereaza recuperarea si nu reduce durerea, au constatat cercetatorii australieni, in urma unui test clinic de amploare, ale carui rezultate au fost publicate joi.

Potrivit unui studiu publicat in revista The Lancet, paracetamolul nu s-a dovedit mai eficient decat substantele placebo in accelerarea recuperarii dupa crizele acute de lumbago si nici in reducerea durerii si imbunatatirea calitatii somnului.

Aceasta descoperire pune sub semnul intrebarii alegerea paracetamolului ca analgezic predilect pentru calmarea durerilor localizate in muschii din regiunea lombara, provocate de crizele de lumbago.

"Trebuie sa reconsideram recomandarea universala de a utiliza paracetamolul ca tratament principal", a declarat Christopher Williams, care a coordonat testul clinic la Universitatea din Sydney, Australia. In prezent, toate ghidurile de tratare a durerilor de spate recomanda paracetamolul ca analgezic principal, iar Christopher Williams a explicat ca acest lucru se intampla in ciuda faptului ca niciun studiu de pana acum nu a oferit dovezi concludente ale eficientei acestuia in asemenea cazuri.

In cadrul acestui test, 1.652 de persoane din Sydney, cu dureri lombare acute, au primit, in mod aleatoriu, un tratament cu paracetamol cu durata de pana la patru saptamani - fie in doze administrate de trei ori pe zi, fie dupa caz - sau au primit substante placebo. Toate persoanele participante au primit sfaturi si au fost monitorizate timp de trei luni.

Rezultatele nu au relevat nicio diferenta cu privire la numarul de zile de recuperare intre grupurile de tratament - timpul mediu de recuperare fiind de 17 zile pentru fiecare grup care a primit paracetamol si de 16 zile pentru grupul care a primit substante placebo.

Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerilor acute, de scurta durata, asupra capacitatii motorii si calitatii somnului si vietii, au spus cercetatorii, iar numarul pacientilor care au raportat efecte secundare a fost similar in toate grupurile.

Citeste si:
Patronul PRIMER, discuții cu Ministerul Sănătății și Agenția...
Patronul PRIMER, discuții cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.