Social 23 Iulie 2014 16:45
Judecatoria Sectorului 4 a decis, miercuri, ca fostul premier Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat, insa decizia nu este definitiva si poate fi contestata, in termen de trei zile, la Tribunalul Bucuresti.

Pana la judecarea eventualei contestatii fata de hotararea Judecatoriei Sectorului 4, Nastase ramane in penitenciar.

Judecatoria Sectorului 4 a dezbatut, miercuri, raportul comisiei Penitenciarului Jilava prin care aceasta isi da acordul pentru eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase.

Avocatii fostului premier au aratat in fata judecatorului de caz ca raportul este corect intocmit si ca Nastase a executat fractia de pedeapsa, astfel ca potrivit normelor vechiului Cod de procedura penala, acesta poate fi eliberat. Aparatorii lui Nastase au spus ca acesta a executat chiar zile in plus de inchisoare peste fractia prevazuta de lege, astfel ca nu se poate pune in discutie imposibilitatea eliberarii sale, scrie MEDIAFAX.

Totodata, avocatii au reamintit seria activitatilor pozitive ale clientului lor pe parcursul celor doua perioade de detentie, respectiv faptul ca a participat la diverse activitati culturale si educative din penitenciar, precum si faptul ca acesta a fost chiar lector la unele dintre seminarii. Astfel, au aratat avocatii, prin activitatile intelectual-culturale la care a participat sau pe care le-a sustinut in penitenciar, clientului lor ii este asigurata reinsertia sociala dupa eliberare, avandu-se in vedere si calitatea personala a lui Adrian Nastase.

Pe de alta parte, unul dintre avocatii acestuia, Viorel Ros, a reamintit judecatorului de caz "lucrurile benefice" pe care le-a facut pentru tara politicianul Adrian Nastase, respectiv aderarea Romaniei la NATO sau infiintarea DNA. Avocatii au mai aratat ca Nastase, pe parcursul celor doua perioade de detentie, nu a primit nici macar o mustrare din partea angajatilor penitenciarului.

La randul sau, procurorul DNA prezent la sedinta a sustinut in fata judecatorului ca trebuie respinsa propunerea de eliberare conditionata, ca neintemeiata, pentru ca "imprejurarea ca persoana a indeplinit fractia nu-i confera acesteia un drept". Concret, a aratat procurorul, Adrian Nastase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea, iar conditiile eliberarii conditionate ale acestuia nu sunt pe deplin indeplinite, in opinia DNA.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

"Nu exista dovezi si documente care sa ateste indreptarea sa, timpul nu confera scopul indreptarii fata de pedepsele pentru care a fost condamnat. Sarcina probei revenea comisiei si condamnatului. Comisia a primit proces-verbal si caracterizarea acestuia, dar inscrisurile sunt pur formale. Evaluarile comisiei in domeniul social, domeniu foarte important pentru reinstertia sa sociala, sunt facute anterior de decizia privind contestatia sa impotriva hotararii instantei de fond in cazul contopirii pedepselor. Prin aceasta noua hotarare s-a stabilit o noua pedeapsa in raport cu care comisia de evaluare trebuia sa faca o analiza riguroasa dupa stabilirea definitiva a pedepsei finale, respectiv cea de patru ani si jumatate. Din actele si caracterizarea comisiei nu regasim dovezi ca sunt indeplinite cumulativ conditiile pentru eliberare conditionata. Se referea avocatul la meritele si succesul de prim-ministru al lui Adrian Nastase; noi nu le contestam, dar faptele pe care el le-a comis au fost facute tocmai prin prisma acestei functii. Comisia nu s-a preocupat pentru furnizarea de date privind acordarea recompenselor respectiv pentru ce si de ce s-au dat aceste recompense. Observam ca Adrian Nastase nu a avut un comportament deosebit, ci unul normal pentru o persoana cu gradul sau de educatie, astfel ca putem constata ca nu exista dovezi clare de indreptare, astfel ca solicitam respingerea raportului comisiei", a aratat procurorul DNA, in sala de judecata.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

La randul sau Adrian Nastase a aratat, in ultimul cuvant, ca ii este greu sa raspunda "pentru modul de functionare al penitenciarului" si a amintit magistratului de la JS4 ca judecatorul delegat in comisia de la Penitenciarul Jilava, coleg cu acesta, este cel care a cenzurat acest raport, motiv pentru care ar trebui sa aiba incredere in el.

"Referitor la pozitia DNA, stiu ca sarcina sa este extrem de ingrata, pentru ca mereu a incercat introducerea unui concept nou, detentia preventiva. Reeducarea, in conceptia lor, cum ca eu voi veni sa admit ca acuzatiile lor sunt adevarate, nu va avea loc niciodata, pentru ca eu nu voi admite niciodata asa ceva, nici daca cer 10 ani de inchisoare. Asa ceva nu voi spune vreodata, drept urmare ca am actiuni la CEDO. (...) Eu competitii de fotbal nu pot organiza, nu ma pricep la acest sport, am respectat pe oricine cu care am intrat in contact - fie angajati, fie condamnati. Acceptati recomandarea penitenciarului", a aratat el, in ultimul cuvant.

Citeste si:
Ce spun avocații despre Monica Odagiu. Actrița a ucis un bărbat de...
Ce spun avocații despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.