Social 23 Iulie 2014 11:22
Zeci de subsoluri si curti fost inundate in urma ploilor puternice, iar patru grajduri au luat foc dupa ce au fost lovite de trasnet, in judetul Harghita.

In Miercurea Ciuc, subsolurile a 11 blocuri si case au fost inundate, iar pe mai multe strazi din oras s-a circulat cu dificultate, apa ajungand la o jumatate de metru, dupa ce sistemul de canalizare nu a mai putut face fata cantitatii mari de precipitatii.

Meteorologul Lajos Krisztina de la Statia Meteo Miercurea Ciuc a declarat ca ploaia a durat aproximativ o ora si jumatate, cantitatea de precipitatii fiind de 30 de litri pe metrul patrat.

De asemenea, in comuna Voslobeni si in statiunea Izvoru Muresului 30 de gospodarii au fost inundate, in urma unei furtuni.

”O asemenea ploaie torentiala nu am mai avut in ultimii 30 de ani. Avem peste 20 de gospodarii inundate in Voslobeni si cel putin 10 la Izvoru Muresului. A plouat din toate partile, pe versanti s-au format torente si santurile de scurgere nu au mai putut prelua cantitatea imensa de apa. Este posibil sa avem mai multe gospodarii inundate, inca nu am ajuns la toate”, a spus primaul comunei Voslobeni, Tinca Mihail Dumitru, conform MEDIAFAX.

Oamenii din localitate spun ca le este teama ca apa le-ar putea intra in case, daca mai ploua.

”Daca mai ploua, cat de putin, intra in case. Grajdurile sunt pline, subsolurile la fel, gainile le-a luat apa, iar in curti nu mai avem nimic. Un metru este apa in curte si mai sunt doi centimetri si intra in casa. Ne-a nenorocit, ne-a lasat saraci”, a spus Colceriu Ioana, o localnica din Voslobeni.

Fantanile din curtile inundate nu mai pot fi folosite, acestea fiind pline cu aluviuni, iar drumul european 578, intre Izvorul Muresului si Voslobeni, a fost inundat pe o portiune de 500 de metri.

Pe DJ 138, intre localitatile Liban si Joseni, vantul puternic a doborat mai multi arbori, iar totentele care au venit cu putere de pe munti au adus aluviuni si bucati de piatra, circulatia desfasurandu-se cu dificultate.

De asemenea, in jurul orei 22.20, dispeceratul ISU Harghita a fost anuntat ca, in urma unei ploi torentiale, pe DN 12 C, in statiunea Lacu Rosu, apa masoara jumatate de metru, drumul in zona fiind impracticabil.

Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

Descarcarile electrice au provocat patru incendii la grajduri, in localitatile Delnita, Siculeni, Mihaileni si Remetea, sase echipaje de pompieri ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta intervenind pentru stingerea flacarilor, potrivit sefului Centrului Operational al ISU Harghita, Ovidiu Dudu.

Acesta a adaugat ca este posibil sa se fi produs inundatii si in alte localitati ale judetului, insa primarii nu au anuntat ISU, intervenind cu serviciile voluntare pentru situatii de urgenta.

Judetul Harghita se afla sub avertizare cod galben de ploi si hidrologic, incepand de la ora 18.00 si pana joi, la ora 6.00, interval in care se vor produce scurgeri importante pe versanti, torente, in paralel cu depasiri ale cotelor de atentie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.