Social 13 Iulie 2014 15:55
Executivul va ataca la instanta suprema, luni, decizia de suspendare a executarii normelor Legii cainilor fara stapan, luata de Curtea de Apel Bucuresti, au declarat surse oficiale.

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, modificata prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind insa definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a motivat suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan prin faptul ca acestea contrazic actul normativ in ceea ce priveste persoanele juridice cu care autoritatile locale pot incheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor, transmite MEDIAFAX.

Potrivit judecatorilor CAB, in urma adoptarii normelor metodologice, contractele incheiate de autoritatile locale cu persoane juridice care nu sunt asociatii sau fundatii, contrar prevederilor Legii gestionarii cainilor fara stapan (OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel ca autoritatile locale pot pierde bani.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le considera nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, urmand sa ceara si anularea unor prevederi din hotarare sau a actului normativ, declara avocatul care reprezinta fundatia pentru protectia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Normelor metodologie aprobate prin HG nr. 1059/2013 pun in aplicare prevederile Legii nr. 258/2013, care modifica si completeaza OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan. Potrivit legii adoptate anul trecut, caini fara stapan adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

CAB hotarat, la 20 iunie, suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, pana cand se va pronunta asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul. Astfel, in urma unei decizii definitive privind suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, autoritatile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, intrucat aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare in vigoare.

Citeste si:
Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile...
Rusia ar putea fi suspendată...

Vier Pfoten aminteste ca Legea nr. 258/2013 "a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini". Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, putand fi aplicata eutanasierea, ceea ce s-a si intamplat in mai multe orase, inclusiv in Capitala.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", spunea Gabriel Paun, coordonator de campanii al fundatiei.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.