Social 12 Iulie 2014 13:58
Curtea de Apel Bucuresti motiveaza suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan prin faptul ca acestea contrazic actul normativ in ceea ce priveste persoanele juridice cu care autoritatile locale pot incheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.

Potrivit judecatorilor CAB, in urma adoptarii normelor metodologice, contractele incheiate de autoritatile locale cu persoane juridice care nu sunt asociatii sau fundatii, contrar prevederilor Legii gestionarii cainilor fara stapan (OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel ca autoritatile locale pot pierde bani, transmite MEDIAFAX.

Conform articolului 2 litera n) din HG 1059/2013 (pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan), operatorul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan este definit ca "persoana juridica, de drept public sau privat, care are competenta si capacitate de a presta servicii in domeniul protectiei animalelor si careia i s-a delegat, incredintat sau concesionat in conditiile legii, realizarea activitatii de gestionare a cainilor fara stapan".

Pe de alta parte, articolul 4 alineatul (2) din OUG 155/2001 prevede ca "serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan pot fi concesionate numai catre persoane juridice, asociatii sau fundatii care desfasoara activitati in domeniul protectiei animalelor".

In acest conditii, arata instanta, normele de aplicare a OUG incalca ordonanta propriu-zisa. "Definitia prevazuta la art. (2) lit. n) din Norme contravine dispozitiei legale care permite concesionarea serviciilor de gestionare numai catre organizatiile pentru protectia animalelor (asociatii si fundatii) intrucat prevede ca aceasta concesionare se poate face si catre alte persoane juridice in afara organizatiilor pentru protectia animalelor", se arata in motivare.

Pe de alta parte, arata instanta, OUG 155/2001 stabileste doua modalitati de efectuarea a activitatilor de gestionare a cainilor fara stapan. Prima dintre ele se refera la serviciile specializate infiintate de consiliile locale, iar cea de-a doua, la entitatile concesionare, cum ar fi organizatiile pentru protectia animalelor.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

"In masura in care nu s-ar lua masura suspendarii actului normativ contestat, s-ar ajunge la situatia in care contractele incheiate cu terte persoane in vederea realizarii serviciului specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan sa fie lovite de nulitate, cu consecinte financiare asupra patrimoniului autoritatilor publice locale si nu numai", sustine instanta, in motivare.

Conform sursei citate, in lipsa masurii suspendarii HG 1059/2013, s-ar ajunge la posibilitatea incheierii de catre serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan a unor protocoale de colaborare cu unitatile administrativ-teritoriale cu care se invecineaza, desi aceasta ipoteza incalca legea.

"Mentinerea in vigoare a HG nr. 1059/2013 ar permite plasarea adaposturile publice pentru cainii fara stapan si pe raza unitatilor administrativ-teritoriale aflate in vecinatate, desi astfel se incalca legea prin care s-a prevazut obligatia fiecarei unitati administrative-teritoriale de a infiinta servicii de gestionare si adaposturi publice, de a gestiona aceasta problema local, in raport de nevoile comunitatii respective", motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Bilete de tren mai scumpe cu 20% de azi. Motivarea autorităților
Condiții, nu, întârzieri și...

Mai mult, potrivit instantei, infiintarea adaposturilor publice pe raza altor unitati administrativ-teritoriale invecinate va duce la o serie intreaga de consecinte financiare.

"O asemenea masura ar determina stabilirea unor raporturi juridice, implicand situatia juridica a terenului, edificarea adapostului, sursele de finantare, drepturile de administrare, personalul angajat, dimensionarea adaposturilor (logistic, uman etc) fata de problematica particulara a cainilor fara stapan din unitatea administrativ teritoriala respectiva", se mentioneaza in documentul citat.

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, modificata prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitiva.

Citeste si:
Adăpostul de câini de pe şoseaua Odăi din Sectorul 1 va fi închis
Adăpostul de câini de pe...

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le considera nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, urmand sa ceara si anularea unor prevederi din hotarare sau a actului normativ, declara avocatul care reprezinta fundatia pentru protectia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Normelor metodologie aprobate prin HG nr. 1059/2013 pun in aplicare prevederile Legii nr. 258/2013, care modifica si completeaza OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan. Potrivit legii adoptate anul trecut, caini fara stapan adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

CAB hotarat, la 20 iunie, suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, pana cand se va pronunta asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul.
Astfel, in urma unei decizii definitive privind suspendarea executarii HG nr. 1059/2013, autoritatile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, intrucat aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare in vigoare.

Citeste si:
Normele de aplicare pentru legea RCA au fost aprobate: soferul...
Normele de aplicare pentru...

Vier Pfoten aminteste ca Legea nr. 258/2013 "a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini". Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, putand fi aplicata eutanasierea, ceea ce s-a si intamplat in mai multe orase, inclusiv in Capitala.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", spunea Gabriel Paun, coordonator de campanii al fundatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.