Social 8 Iulie 2014 16:18
Campania "Mamaia Style" are elemente cu continut sexist, misogin si discriminatoriu ce trebuie eliminate, potrivit CNCD, care a sanctionat cu avertisment Asociatia Litoral-Delta Dunarii, ce a realizat materialele, si pe primarul Constantei Radu Mazare.

Presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, a declarat pentru MEDIAFAX ca, in sedinta de miercuri a consiliului a fost discutata sesizarea privind campania "Mamaia Style", de promovare a statiunii.

Membrii CNCD au hotarat ca sunt anumite elemente in campanie care au "un continut sexist, misogin si discriminatoriu" si care "creeaza o atmosfera degradanta si umilitoare" in ceea ce priveste femeile. Totodata, ei au mai stabilit ca declaratiile facute de primarul Radu Mazare cu ocazia lansarii campaniei depasesc limitele libertatii de exprimare si sunt la randul lor discriminatorii.

Astfel, CNCD a hotarat, cu majoritate de voturi, sa sanctioneze cu avertisment Asociatia Litoral-Delta Dunarii, ce a realizat materialele, si pe Radu Mazare. Cei doi trebuie sa publice in mass media un rezumat al deciziei CNCD in ceea ce ii priveste. Asociatia trebuie totodata sa elimine elementele discriminatorii din campanie, insa reprezentantii acesteia au prezentat deja, la audierile de la CNCD, propuneri de modificari care sunt in limita legii, a mai precizat Csaba Asztalos.

Mai multe organizatii nonguvernamentale asociate in cadrul Coalitiei pentru Egalitate de Gen au depus, la inceputul lunii iunie, o sesizare la CNCD in care au reclamat campania de promovare a statiunii Mamaia - "Mamaia Style" - intrucat "contine imagini cu caracter misogin si incita la hartuirea femeilor". Petitia a fost indreptata impotriva Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii, Consiliului Local Constanta si primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, care sustin campania, potrivit ONG-urilor.

"Campania «Mamaia Style» promoveaza sexismul si un tratament injust si degradant cu privire la femei, prin sexualizare excesiva si obiectificare, iar unul din layout-urile campaniei, cel intitulat «Bird Wathcing», incita la hartuire sexuala si la alte comportamente agresive (verbale, psihice, fizice) din partea barbatilor fata de femei", se arata in sesizarea depusa la CNCD.

Citeste si:
Radu Mazăre va rămâne în continuare în închisoare
Radu Mazăre va rămâne în...

Organizatiile neguvernamentale considera ca inclusiv declaratia primarului Radu Mazare, cu ocazia lansarii campaniei reflecta caracterul sexist, incitator la hartuire sexuala si la alte comportamente agresive. "Avem mai multe, ce putem regasi in Mamaia: safari, valuri...(...) Domnisoarele trebuiesc vanate, sunt niste gazele care trebuiesc vanate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai in etate sa se uite cu binoclul dupa pasaretul de acolo sau mai tinerei sa se uite si ei dupa pasarile de pe plaja", a afirmat Radu Mazare intr-o declaratie publica data la sfarsitul lunii mai.

Campania Mamaia Style a fost lansata in data de 13 martie in cadrul Targului de Turism Romexpo Bucuresti. Printre elementele campaniei se regasesc si cinci layouturi - "Safari", "Bird watching", "Surfing", "Snorkeling" si "Perfect slopes", arata ONG-urile.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Campania "Mamaia Style" este finantata din taxa de promovare colectata de la hotelieri, proprietari de cluburi, terase, restaurante, magazine si de la proprietarii de apartamente din Mamaia. Taxa de promovare a statiunii Mamaia, obligatorie din 2013, este cuprinsa intre 100 si 4.000 de lei pe an si este utilizata in procent de 80% de catre Asociatia Litoral-Delta Dunarii si in procent de 20% de catre Consiliul Local Constanta.

Consiliul Local al Municipiului Constanta a aprobat folosirea gratuita a conceptului "Mamaia Style", respectiv a celor cinci layout-uri pentru imprimarea pe tricouri, sepci si alte materiale promotionale care se vor vinde pe litoral.

Coalitia pentru Egalitate de Gen este formata din cinci organizatii nonguvernamentale: Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE., Societatea de Analize Feministe Ana, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen - ALEG, Asociatia pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja si Asociatia Front.

Citeste si:
Mihai Bendeac a fost amendat cu 10.000 de lei de CNCD: „A făcut o...
Mihai Bendeac a fost amendat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.