Social 6 Iulie 2014 10:22
Agentia Nationala de Integritate va solicita ministerelor Educatiei si Sanatatii revocarea din functii a lui Vasile Astarastoae, dupa ce acesta a pierdut definitiv procesul in care a contestat decizia privind conflictul de interese, au declarat sambata.

"Avand in vedere decizia instantei, in cursul saptamanii viitoare vom solicita Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii revocarea din functii a lui Vasile Astarastoae", au spus reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Vasile Astarastoae este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si seful Disciplinei medicina legala din cadrul IML Iasi, institutie pe care a condus-o din 2001 pana in 2012.

Vasile Astarastoae a pierdut definitiv, la instanta suprema, procesul in care a contestat decizia Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins in 3 iulie recursul formulat de Vasile Astarastoae impotriva deciziei din 22 mai 2013 a Curtii de Apel Pitesti, unde presedintele CMR ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta, in decembrie 2011, ca Vasile Astarastoae ar fi fost in conflict de interese si ar fi comis abuz in serviciu cand a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el si Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana. Cei doi ar fi obtinut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza ca Vasile Astarastoae a fost numit rector pentru perioada 2008 - 2012, fiind implicit si ordonator principal de credite al UMF Iasi. Din 1 mai 2010, Vasile Astarastoae a participat, in baza a patru contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la impementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF Iasi, institutie publica partenera in proiect, cat si in calitate de salariat.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Vasile Astarastoae a contestat, in ianuarie 2012, raportul de evaluare al ANI, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi pana in 22 februarie 2013, cand cauza a fost mutata, la cererea acestuia, la Curtea de Apel Pitesti.

In 22 mai 2013, Curtea de Apel Pitesti a respins cererea lui Vasile Astarastoae de anulare a hotararii ANI din decembrie 2011. Decizia a fost contestata la instanta suprema, care in 3 iulie a dat o decizie irevocabila in acest dosar.

Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, "persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

Citeste si:
Parlamentul a decis! Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de...
Parlamentul a decis! Niculae...

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit, joi, ca sintagma "aceeasi functie" folosita cand o persoana este gasita in incompatibilitate sau in conflict de interese se refera la toate functiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o. Astfel, interdictia de a ocupa o functie eligibila pe o perioada de trei ani se adreseaza tuturor persoanelor care au obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese.

Vasile Astarastoae a fost reclamat de Agentia Nationala de Integritate la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

In aprilie, Parchetul instantei supreme l-a trimis in judecata pe Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese, iar dosarul se judeca din 9 mai la Judecatoria Iasi.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Astarastoae s-ar fi angajat in proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale" castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era la vremea respectiva.

Citeste si:
Dosar fictiv la Judecătoria Ploiești: Moș Crăciun contestă decizia...
Dosar fictiv la Judecătoria...

"In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si cea a angajatului", declara procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.