Social 6 Iulie 2014 18:13
Stiai ca Romania colecteaza anual pentru reciclare doar 1% din deseuri?

Tinta tarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deseurile municipale pana in 2020. ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila a initiat proiectul Harta Reciclarii care vine in ajutorul celor care vor sa recicleze deseuri corect si constant si sa contribuie direct la pastrarea un mediu curat si salvarea naturii. Consultand site-ul www.hartareciclarii.ro, poti gasi punctele de colectare din apropierea casei tale, depozite colectoare, magazine sau puncte stradale.

Vedem in jurul nostru cum natura se sufoca sub ceea ce lasa omul in urma. Gropile de gunoi ale Romaniei sunt suprasolicitate. O foarte mare parte din deseurile ce ajung acolo se descompun foarte greu si elibereaza gaze nocive in atmosfera. Exista insa solutii pentru ca situatia actuala sa nu se inrautateasca: colectarea, reutilizarea, reciclarea. Recicland, oamenii ajuta la conservarea resurselor naturale, a habitatelor naturale, la mentinerea echilibrului in ecosisteme si la economisirea de energie.

Peste jumatate dintre deseuri pot fi refolosite in crearea de noi produse, fara a mai consuma resursele naturale. Harta Reciclarii vine in ajutorul tau pentru ca tu sa poti colecta corect si constant si contribui direct la pastrarea un mediu curat si salvarea naturii.

Harta Reciclarii este un proiect ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, un instrument la indemana tuturor celor care doresc sa colecteze selectiv diverse materiale reciclabile si nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor. Oamenii pot afla unde si cum pot colecta: hartie si carton (ambalaje, coli, caiete, ziare, reviste, carti, pliante, etc), aluminiu (doze strivite, pentru a economisi spatiul), baterii si acumulatori, acumulatorii de masina, ulei uzat, DEEE (deseuri electrice electronice si electrocasnice), neoane, becuri economice (contin urme de mercur si nu trebuie sa ajunga in sol si in apa), deseuri metalice feroase si neferoase, lemn, sticla (preferabil sortata pe culori, alba sau colorata), ambalajele Tetra Pak, plasticul.

Daca in 2011 Harta Reciclarii a fost lansata doar pentru Bucuresti si Ploiesti, in 2012 ea a fost extinsa si in Brasov, iar in 2013 in municipiul Calarasi, proiectul nostru aflandu-se intr-o continua expansiune. Harta Reciclarii – Calarasi este parte componenta a proiectului „Calarasi - ECOmunitatea ta”, proiect castigator in competitia de proiecte, "Idei din Tara lui Andrei", un proiect de responsabilitate sociala Petrom. „Calarasi – ECOmunitatea ta”, proiect pilot lansat la sfarsitul anului 2013 in municipiul Calarasi, incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor la nivelul scarilor de bloc si pune la dispozitia calarasenilor Harta Reciclarii, pentru usurarea acestui proces.

Citeste si:
Reciclarea și repararea bateriilor Renault: idei devenite realitate
Reciclarea și repararea...

Cu totii avem de castigat de pe urma reciclarii, atat din punct de vedere economic (cheltuim mai putini bani cu gropile de gunoi si cu extragerea unor resurse noi pentru materia prima), dar si ecologic (avem grija mai mult de sanatatea pamantului si implicit de sanatatea noastra). Trebuie sa ne preocupe acest subiect, daca nu pentru beneficiile pe care le putem avea acum, atunci pentru ceea vor avea de castigat generatiile ce vor trebui sa se descurce cu planeta pe care noi o lasam in urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.