Social 1 Iulie 2014 18:07
Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, mai multe legi cu impact social, printre care o initiativa de infiintare a creselor cu program saptamanal.

Presedintele a promulgat Legea pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor. Potrivit acestei legi, cresele cu program saptamanal se pot infiinta si functiona doar in situatii "exceptionale", in sistem public ori privat, au decis, marti, senatorii, adoptand o initiativa ai carei initiatori arata ca unii copii din astfel de unitati nu sunt vizitati deloc de parinti, fiind o forma de abandon mascat, anunta MEDIAFAX.

Propunerea legislativa, care are ca initiatori un grup numeros de parlamentari PNL, PDL si PSD. Potrivit proiectului, asa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru invatamant si Comisia pentru administratie, cresele asigura servicii de ingrijire, supraveghere si educatie a copiilor "de varsta antepresecolara".

Seful statului a mai promulgat, marti, legea privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru ingrijirea copilului a fost initiat de 26 de parlamentari si prevede acordarea unei zile lucratoare libere pe an, parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului, in vederea verificarii starii de sanatate a acestuia. De aceasta posibilitate vor beneficia si familiile cu doi copii, iar in cazul celor cu trei sau mai multi copii se vor acorda doua zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Parintii vor avea dreptul la ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente. Liberul se acorda la cererea unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte controlul medical efectuat. Cererea trebuie depusa cu 15 zile inainte. Angajatorii vor fi obligati sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului solicitata, iar prevederile legii se aplica atat angajatorilor publici, cat si celor privati.

Citeste si:
Câți ani de pușcărie riscă Lidia Buble în dosarul de luare de mită!...
Câți ani de pușcărie riscă...

O alta lege promulgata de presedintele Traian Basescu este cea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta.

Legea prevede ca institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa poata acorda angajatilor vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate.

Voucherele de vacanta se vor emite numai online si vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul voucherelor se va face in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agentii nu va putea depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.