Social 30 Iunie 2014 09:35
Doi inspectori scolari si o profesoara din Arad au fost ridicati de procurori, in noaptea de duminica spre luni, fiind suspectati ca au primit mita.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Arad au descins la locuintele a doi inspectori scolari si la domiciliul unei profesoare, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul, transmite MEDIAFAX.

Astfel, in urma perchezitiilor domiciliare facute la cei trei suspecti, procurorii au ridicat cateva mii de euro si liste cu nume, care ar fi ale unor absolventi de liceu ce ar fi platit ca sa promoveze examenul.

"Din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat", a spus procurorul Codrin Gavra.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Arad, Claudius Mladim, a declarat, ca adjunctul sau, Mihai Spanu, inspectoarea Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit, care preda limba romana la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu” din Arad, nu erau implicati in desfasurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spanu "este raspunzator de partea de mobilitate a dascalilor si de resursele umane”, la fel ca Simona Crisnic, care este inspector scolar pentru managementul resurselor umane. Seful ISJ Arad a precizat ca doar profesoara de limba romana Lavinia Bit s-a inscris pentru tragerea la sorti care va avea loc luni pentru stabilirea componentei comisiei de examinare la bacalaureat.

"Doamna Lavinia Bit era inscrisa alaturi de alti colegi, dar tragerea la sorti inca nu a avut loc. Voi cere sa se faca alte propuneri pe lista de candidati pentru componenta comisiei de examinare", a afirmat Mladin.

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii, iar in urma audierilor Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul. Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ zece mii de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei dascali, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii. Anchetatorii spun ca cercetarile vor fi extinse pentru ca au informatii ca si alti profesori ar fi fost implicati in aceasta retea, fiind intermediari care le faceau legatura parintilor cu inspectorii scolari.

Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.

Citeste si:
Israel: Cei doi teroriști palestinieni suspecți în atentatul din...
Israel: Cei doi teroriști...

Luni va avea loc prima proba scrisa a bacalaureatului, la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea rezultatelor va avea loc in 7 iulie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii. Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anuntate in 11 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.