Social 25 Iunie 2014 13:21
Loteria Romana va putea opera un nou sistem loteristic printr-un contract de asociere in participatie, dupa expirarea actului aditional la contractul cu firma elena Intralot la 30 iunie, Consiliul de Administratie si conducerea executiva urmand sa fie imputernicite de stat pentru negocierea acestuia.

"Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat astazi un ordin de ministru prin care mandateaza reprezentantii statului in AGA a Companiei Nationale Loteria Romana S.A. (CNLR) sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic", se arata intr-un comunicat al MFP.

Ministrul a emis acest ordin intrucat ultimul act aditional la contractul cu firma Intralot expira pe 30 iunie 2014.

Contractul de asociere in participatie va viza jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S si servicii suport. Rezultatul negocierilor va fi supus spre aprobare Adunarii Generale a Actionarilor companiei.

"Prin acelasi ordin, ministrul Finantelor Publice a mandatat reprezentantii statului in AGA sa aprobe Nota de fundamentare cu privire la actionarea in judecata a fostei conduceri executive, fostilor membri ai AGA, fostul director general, din cadrul CNLR, din perioada in care s-a facut facut control de catre Curtea de Conturi a Romaniei, respectiv anul 2010, control finalizat cu dispozitiile stabilite de Curtea de Conturi a Romaniei prin raportul de control nr. 5608 din 25.05.2011 si decizia 3/2011 privind controlul situatiei evolutiei si modului de administrare a patrimoniului public si privat al statului la CNLR", se arata in comunicat.

In cazul incheierii unui contract de asociere in participatie intre CNLR si o firma partenera, aceasta din urma ar fi obligata sa achizitioneze, implementeze si sa intretina un sistem loteristic nou, rezolvandu-se in acest fel problema uzurii fizice si morale a actualului sistem LOTOS.

Totodata, CNLR nu ar trebui sa isi bugeteze initial nicio suma prestabilita catre asociat, fiind vorba doar de cota convenita prin contract din profitul efectiv realizat de partener.

Obligatiile de garantie ale asociatului aportator al sistemului loteristic se vor intinde pe intreaga durata de viata a contractului de asociere. Modalitatea de asociere in participatie beneficiaza in prezent de reglementare in articolele 1949-1953 din noul Cod Civil, carora li se adauga regulile generale de societate simpla.

Asocierea nu se reglementeaza ca tip de contract care sa cada in sfera achizitiilor publice, potrivit Codului Civil, astfel incat nu se aplica prevederile potrivit carora procedura cererii de oferte nu poate fi aplicata decat daca valoarea contractului (fara TVA) este mai mica decat echivalentul in lei a 130.000 euro pentru contractele de furnizare.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.