Social 19 Iunie 2014 16:44
Directorul ANP, Claudiu Bejan, declara ca trendul condamnarii Romaniei la CEDO pentru conditiile din penitenciare este ascendent.

Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) a spus, la o dezbatere organizata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor si MAE, ca pana in 2011 statul roman a avut 33 de hotarari de condamnare la CEDO pe problemele de detentie, cu plata a 230.000 euro si 10.000 franci elvetieni, in 2012 au fost 10 hotarari cu 10.000 euro despagubiri, in 2013 - 32 de hotarari cu 221.000 euro ca despagubiri, iar in 2014, pana in prezent, sunt deja 11 hotarari de condamnare cu plata unor despagubiri de 64.000 euro, citat de MEDIAFAX.

"Trendul este ascendent si numarul de persoane private de libertate care reclama la CEDO conditiile de detentie oferite de statul roman este in crestere. Din statisticile MAE rezulta ca trendul este crescator si va fi in continuare crescator, cel putin in privinta asigurarii spatiului minim de detentie de 4 metri patrati de fiecare personana privata de libertata. E un trend ascendent, fie ca ne referim la plangeri, fie la despagubiri", a afirmat Bejan.

El a mai aratat ca sunt reclamate la CEDO nerespectarea spatiului minim de detentie de 4 metri patrati, nediferentierea dintre fumatori si nefumatori, conditiile de transport, masurile privind mentinerea standardului de igiena a camerei de detentie si a persoanelor private de liberate, intretinerea camerelor de detentie, hrana, calitatea apei potabile, frecventa dusurilor, schimbarea lenjeriei de pat, acordarea vizitei intime, a plicurilor si timbrelor, confidentialitatea convorbirilor telefonice.

Bejan a afirmat ca la ora actuala conditiile de transport au fost rezolvate, ANP innoindu-si parcul auto, dar in cazul problemei diferentierii dintre fumatori si nefumatori "nu intotdeauna se reuseste sa fie impartiti detinutii intre fumatori si nefumatori".

El a spus ca sanctionarea Romaniei nu inseamna rezolvarea problemelor, existand un deficit de 13.000 locuri de detentie.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Potrivit lui Bejan, trebuie modernizate actualele penitenciare si construite altele noi, aratand ca o astfel de inchisoare, pe modelul din Spania, ar costa 130 milioane de euro.

El a apreciat ca bratara electronica montata arestatilor preventiv sau pentru monitorizarea pe timpul executarii pedepselor este o metoda care sa diminueze nevoia de resurse umane si de a maximiza folosirea la munca a detinutilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.