Social 19 Iunie 2014 10:07
Noua din cele 21 de persoane audiate la sediul DIICOT Timisoara pentru destructurarea unei retele specializate in fraude bancare in SUA.

Procurorul sef al DIICOT Timisosra, Mircea Andres, a declarat, miercuri seara, corespondentului MEDIAFAX ca, in urma audierilor, noua persoane au fost retinute, pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infractional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

"Noua persoane au fost retinute, pentru 24 de ore, in urma audierilor, in acest dosar privind fraudele bancare. Alte patru sunt cercetate sub control judiciar, iar alte opt au fost lasate libere", a spus Mircea Andres, citat de MEDIAFAX.

El a mai afirmat ca seful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgardea, audiat in acelasi caz, "nu se afla printre cei retinuti ori printre cei cercetati sub control judiciar".

"Urmeaza ca noi sa stabilim cine a avut acces la IP-ul dansului si a accesat POS-uri din SUA", a mai spus Andres.

Un numar de 21 de perchezitii au avut loc, miercuri dimineata, in judetele Mehedinti, Timis, Arad si Hunedoara, la locuintele membrilor gruparii specializate in fraude bancare pe teritoriul SUA, prin clonarea de carduri bancare.

Din cele 21 de perchezitii, 14 au avut loc la Drobeta Turnu Severin si in satul Dedovita din comuna Cerneti, judetul Mehedinti, celelalte sapte fiind in judetele Timis, Arad si Hunedoara.

Una din locuintele perchezitionate in municipiul Arad a fost cea a seful Cancelariei prefectului de Arad, Valer Zgardea.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, din casa lui Zgardea a fost ridicat pentru cercetari un calculator, dupa ce s-ar fi constatat ca de la o adresa IP folosita de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informatii despre carduri bancare.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Avocatul sau, Silvestru Hosszu, declara corespondentului MEDIAFAX ca Zgardea nu stie sa foloseasca un computer si are certitudinea ca IP-ul sau a fost folosit in mod ilegal.

Valer Zgardea, in varsta de 65 de ani, este sef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de cand a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac.

Procurorii au emis 21 de mandate de aducere in acest caz.

Potrivit unui comunicat de miercuri al Politiei Romane, procurorii DIICOT si politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate din Timisoara au estimat un prejudiciu de 147.546 de dolari provocat de membrii gruparii pana in 11 februarie 2009.

"In urma solicitarilor facute de autoritatile americane catre cele 160 de banci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit ca valoarea totala a prejudiciului este de 147.546,92 dolari, in urma raportarilor a 109 banci, pana la 11 februarie 2009", se arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Elena Udrea si Alina Bica au fost retinute de politisti in Costa Rica
Elena Udrea si Alina Bica au...

Conform sursei citate, incepand cu luna noiembrie 2008, membrii gruparii ar fi interceptat plati efectuate online cu ajutorul unor programe informatice special concepute pentru a captura datele cardului utilizat la plata si a le transmite la o adresa de e-mail gestionata in comun de catre acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.