Social 11 Iunie 2014 17:59
Dan Adamescu a luat legatura cu un martor "esential", s-a asigurat ca acesta va fi insotit de avocati la DNA si i-a cerut sa nu divulge informatii despre coruperea judecatorilor, incercand astfel sa influenteze ancheta, arata judecatorii CAB in motivarea deciziei de arestare a omului de afaceri.

Omul de afaceri a vorbit cu mai multe persoane, dupa ce a aflat de ancheta din dosarul celor patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti care ar fi luat mita pentru a solutiona favorabil dosare de insolventa, care priveau, intre altele, si firme ale sale. Astfel, Adamescu a vorbit cu Elena Daniela Firestein, director financiar la una dintre firmele sale, martor in dosar, si a incercat sa afle de la aceasta date despre ancheta si sa o influenteze sa nu dea informatii din interiorul grupului de firme pe care il conduce, legate de coruperea judecatorilor, transmite MEDIAFAX.

"Constata ca inculpatul Adamescu Grigore Dan a incercat sa influenteze un martor esential, relevante in acest sens fiind dialogurile interceptate in mediu ambiental pe care inculpatul le-a purtat cu mai multe persoane si cu martora FED (Firestein Elena Daniela, n.r.), din care rezulta ca inculpatul - informat de martora ca urmeaza sa se prezinte la ora 10 la DNA, a apelat personal avocati pentru ca martora sa nu se prezinte singura, a insarcinat soferi sa efectueze transportul martorei", arata Curtea de Apel Bucuresti in motivarea deciziei de arestare a lui Adamescu.

Conform documentului citat, Adamescu a fost "extrem de precaut" cu privire la conspirativitatea "ajutorului", "manifestand nemultumire si nervozitate cand i s-a parut ca soferul sau dorea sa aduca martora la DNA".

Acest lucru, arata judecatorul de drepturi si libertati, ar fi devoalat implicarea sa, comportamentul omului de afaceri denotand preocuparea de a afla informatii despre ancheta si de a restrictiona divulgarea de catre martora a informatiilor din interiorul grupului de firme pe care il conduce, legate de coruperea magistratilor.

"La data de 21 mai 2014, in contextul in care la sediul firmelor care fac parte din grupul condus de inculpat au avut loc perchezitii, acesta a contactat-o, telefonic, pe martora care i-a facut o descriere amanuntita a documentelor ridicate de DNA. In cadrul aceluiasi dialog, martora a cerut sa i se comunice ce are de facut in continuare «si cum proceda?», iar inculpatul a formulat, la randul sau, o intrebare: «la tine nu s-a schimbat nimic, a ramas asa?». Iar martora a afirmat «eu trebuie sa modific declaratia...»", se precizeaza in motivarea deciziei de arestare a lui Adamescu.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

In plus, judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti mentioneaza faptul ca statutul lui Adamescu nu este de natura sa conduca la o apreciere pozitiva, de natura sa estompeze gravitatea actiunilor ilicite intreprinse de acesta. In documentul citat se vorbeste, de asemenea, despre imperiul financiar detinut de omul de afaceri.

"Inculpatul este cetatean german, dar traieste in Romania, tara in care se bucura de o pozitie de putere si influenta datorata, exclusiv, faimei averii detinuta in conturi, un imperiu financiar cladit pe afaceri interesand diverse si importante domenii, inclusiv domeniul media. Aceasta este de natura sa creeze perceptia publica a ideii ca, de pe asemenea pozitie, poti cumpara pana si justitia, dupa bunul plac si in propriul interes pentru a obtine si mai multe avantaje materiale, iar averea detinuta apara conduita ilicita si confera imunitate in fata legii", se mai arata in motivarea de la CAB.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva a lui Dan Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri era actionar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.