Social 4 Iunie 2014 09:45
Directorul APIA Bucuresti, consilieri ai agentiei, un preot si un avocat sunt suspectati in dosarul in care au loc perchezitii in Capitala.

Parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii agricole, in conditiile in care acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice, in 2012 si 2013 fiind aprobate peste 400 de dosare, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca miercuri au loc 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, din care cinci sunt la sediile unor institutii publice si persoane juridice. Ancheta vizeaza fapte de coruptie care ar fi fost comise de functionari publici cu functii de conducere in plan local si oameni de afaceri.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucuresti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri, ancheta vizand acordarea ilegala de subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Potrivit surselor citate, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.

Sursele citate au precizat ca, din documentele anchetatorilor, rezulta ca la nivelul APIA Suceava a fost constituit un grup infractionat din care faceau parte functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac si Ionela Melania Blanariu, care ar fi admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic unor persoane fizice si juridice care nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Potrivit surselor citate, au fost solicitate si acordate in 2013 subventii cu incalcarea legii si s-au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al comunitatilor europene in 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar in cazul unor exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Anchetatorii arata ca pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care si Lucian Ciobanu, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in registrul national al exploatatiilor si in baza nationala de date ANSVSA in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, conform ordonantei de urgenta a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Citeste si:
Târgul agricol INDAGRA 2021 începe miercuri la Romexpo
Târgul agricol INDAGRA 2021...

Sursele citate au precizat ca din documentele anchetatorilor mai rezulta ca pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest caz au modificat in baza nationala de date a ANSVSA - SNIIA data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, "in unele cazuri fiind utilizate exploatatii vituale".

Angajatii APIA Suceava sunt suspectati ca au acceptat ca cererile de acordare a subventiei sa fie depuse si semnate in locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar sa fie atasate documentele prevazute de normele APIA, nu au verificat indeplinirea conditiilor de eligibilitate si nu au efectuat verificarea corecta a dosarelor conform obligatiilor legale ce le revin, pentru a constata ca titularii acestor exploatatii nu indeplinesc conditiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor si neacordarea subventiilor solicitate.

Citeste si:
VIDEO Adolescent cercetat penal după ce a blocat o pisică în vasul...
VIDEO Adolescent cercetat...

Sursele citate au precizat ca activitatea infractionala a medicilor veterinari concesionari a fost protejata de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat masuri de verificare si control a numeroaslor sesizari formulate si depuse in 2013 la aceasta institutie. In astfel de imprejurari au fost depuse 239 de cereri de subventii in domeniul zootehnic.

Ancheta in acest caz este coordonata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava, persoanele suspectate urmand sa fie audiate de acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.