Social 2 Iunie 2014 14:44
Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar, in care este acuzat de abuz in serviciu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti l-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe primarul municipiului Buzau, Constantin Octavian Boscodeala, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de acesta vor fi judecati Viorica Stana, fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, si Nicolae Trandafir, fost director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, ambii fiind acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, arata luni DNA, intr-un comunicat de presa, conform MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Boscodeala, Viorica Stana si Nicolae Trandafir, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului in domeniul privat al municipiului Buzau.

"Terenul respectiv se afla in administrarea Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, fiind destinat exclusiv activitatii de cercetare si producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare si, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operatiuni", au precizat procurorii.

Anchetatorii au stabilit ca primarul Constantin Boscodeala, invocand o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, in calitate de presedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Comisiei judeteane pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din Prefectura Buzau restituirea a 33 de hectare de teren care au apartinut fostului izlaz comunal. In documentele transmise Prefecturii se mentiona ca suprafata respectiva este in administrarea societatii comerciale Seribuz SA Buzau.

Citeste si:
Oana Zăvoranu și Oana Roman s-au judecat pe bani grei. Cât trebuie...
Oana Zăvoranu și Oana Roman...

In baza documentelor transmise, respectiv a referatului si a tabelului privind situatia tarlalelor si parcelelor aferente suprafetei de 33 de hectare apartinand fostului izlaz comunal, prefectul a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001.

Desi Ordinul Prefectului se referea la suprafata de 33 de hectare apartinand fostului izlaz, administrata de SC Seribuz SA, Primaria Buzau, prin primarul Boscodeala, a preluat, in 19 noiembrie 2001, cu avizul Vioricai Stana, atunci director al Oficiului de Cadastru Buzau, si al Elenei Stefan, reprezentant ADS (decedata) o suprafata de aceeasi marime, insa nu de la firma Seribuz, ci de la Statiunea de Cercetare si Productie Legumicola Buzau, reprezentata Nicolae Trandafir, pe un cu totul alt amplasament.

"Suprafata preluata apartinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare, cu potential economic mai mare, datorita pozitionarii", potrivit sursei citate.

Citeste si:
Ligia Deca, acuzată de abuz în serviciu
Ligia Deca, acuzată de abuz...

Procurorii sustin ca, prin punerea in aplicare a ordinului prefectului, s-a urmarit un alt scop decat reconstituirea efectiva a izlazului comunal al municipiului Buzau, respectiv aceea de a obtine o suprafata de teren mult mai valoroasa din punct de vedere al amplasamentului, situata in imediata apropiere a cartierelor orasului, pe care sa poata fi construite obiective economice de catre investitori, asa cum s-a si intamplat in realitate, si nu intr-o zona de la intrarea in municipiu, langa o cale ferata, unde se aflau, de fapt, terenurile SC Seribuz SA, ce ar fi trebuit predate si care prezentau un potential economic scazut.

"Contributia inculpatei Stana Viorica, la acel moment director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, a constat in conceperea si semnarea unui proces – verbal, inregistrat la Oficiul de Cadastru la 19.11.2001, prin care, contrar dispozitiilor ordinului mentionat al Prefectului si propriului sau referat din 17.07.2001, terenul de 33 ha. a fost predat catre municipiu nu din suprafata administrata de SC Seribuz SA Buzau, ci din cea folosita de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
Procesul verbal a fost semnat de primarul Boscodeala Constantin Octavian si de Nicolae Trandafir, la acel moment director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Primarul din Iași, Mihai Chirica, 60 de zile sub control judiciar...
Primarul din Iași, Mihai...

In rechizitoriu se mai arata ca faptele inculpatilor au avut ca rezultat prejudicierea statului roman cu suma de 12.720.000 lei, reprezentand contravaloarea terenului de 33 de hectare preluat nelegal, aflat in domeniul public al statului si exceptat de lege de la reintregirea izlazului comunal, precum si prejudicierea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, prin lipsa de folosinta a suprafetei respective, estimata de reprezentantii sai legali la valoarea de 11.528.760 lei.

Statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, s-a constituit parte civila in aceasta cauza. De asemenea, Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 11.528.760 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.