Social 31 Mai 2014 14:42
Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sambata, la evenimentul de lansare a editiei ilustrate a volumului "Civilizatii si tipare istorice", ca isi doreste ca traducerea in limba engleza a cartii sa-l faca cunoscut in intreaga lume, inainte sa moara.

Evenimentul de lansare a editiei ilustrate a volumului "Civilizatii si tipare istorice" a avut loc, sambata, in a patra zi a Salonului International de Carte Bookfest, care se desfasoara la complexul Romexpo din Bucuresti.

Neagu Djuvara a declarat ca acest volum, aparut la editura Humanitas, este singura din lucrarile sale la care a muncit 19 ani, fiind la origine teza sa de doctorat de la Paris, transmite MEDIAFAX.

"M-a interesat cum s-au nascut toate aceste civilizatii, cum se intampla ca se nasc, cresc, infloresc si mor la fel", a declarat Neagu Djuvara, la standul editurii Humanitas de la Bookfest.

Istoricul a precizat ca speranta sa este ca traducerea in limba engleza a cartii sa fie cunoscuta in lumea intreaga. "Traducerea in engleza a Marthei Greceanu e o capodopera de minutie, in care l-a chinuit pe autor ca sa inteleaga ce a vrut sa spuna la fiecare rand", a spus Neagu Djuvara.

Istoricul a precizat ca traducerea in engleza a durat trei ani si a fost realizata dupa cartea sa aparuta pentru prima data in limba franceza.

"Exista o sansa ca o traducere in engleza sa apara la o mare editura din continentul american, pentru ca mosneagul Djuvara sa ajunga cunoscut in lume", a mai spus el.

"Civilizatii si tipare istorice" este a sasea editie a volumului si prima editie de colectie cu ilustratii.

La lansarea cartii de la Bookfest au participat aproximativ o suta de admiratori ai lui Neagu Djuvara, care au luat si autografe de la istoric. Noul volum este o editie cu 80 de desene documentare de Mihail Coosuletu si Simona Vilau, 40 de ilustratii alb-negru si 55 de ilustratii color, potrivit site-ului editurii Humanitas.

"In umbra civilizatiei majore, inainte ca aceasta sa dispara la randul ei, cate alte culturi n-au pierit fara urma! Aceasta imensa drama e astazi traita de multi cu nespusa intensitate. Trebuie sa apartii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar inainte de a inflori, pentru a intelege nesfarsita disperare a acelora care asista neputinciosi la disparitia inexorabila a celor mai pretioase valori ale lor. Cu fiecare cultura care moare, o floare unica se vestejeste pentru a nu mai renaste, o mireasma incomparabila se risipeste pentru totdeauna. Exista comori de intelepciune si poezie in cele mai mici idiomuri, ca si in conceptia despre lume a celui mai mic trib destinat disparitiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna si pentru toti. In viata popoarelor, ca si in toata Creatiunea, ceea ce izbeste cel mai mult si scandalizeaza intr-adevar spiritul este risipa Naturii. Cei care astazi sunt privilegiati si apartin culturilor majore pot inca sa se legene in iluzia perenitatii lor. Dar pana cand? Ce ramane din Egiptul antic, din Mesopotamia, din Creta, din Mexic si Peru? Si cum am putea avea asigurarea ca rasa noastra trufasa, care de veacuri isi intinde dominatia asupra neamurilor si lucrurilor toate, nu va cadea si ea, odata, in toropeala si apatie?", spune Neagu Djuvara.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana asezata in tarile romane la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari. Este licentiat in litere la Sorbona (istorie, 1937) si doctor in drept (Paris, 1940).

Salonul International de Carte Bookfest se desfasoara pana duminica, la Romexpo, in Capitala, unde cititorii pot participa la diferite evenimente de
lansare pregatite de edituri, tara de onoare a acestei editii fiind Polonia. Accesul la Bookfest, precum si la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit.

Salonul International de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania si cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.