Social 31 Mai 2014 12:44
Un numar de 27 de monede de aur dacice de tip Koson (stateri), care au fost scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA, au fost recuperate din Italia si vor fi aduse in tara, informeaza Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Readucerea in tara a 27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri) reprezinta incununarea cu succes a aproape doi ani de munca, la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologii lor din Italia.

Cu acelasi prilej, vor fi prezentate si cele 138 de monede de aur de tip Koson recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolisul Mare, judetul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in vederea efectuarii unor expertize, transmite MEDIAFAX.

Pana in prezent s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Germania. Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu urmatoarele bunuri: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kilograme, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice. Lor li se adauga alte 33 monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n., la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme din fier, precum si 3.663 monede din argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare romane pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2014.

La realizarea expertizelor stiintifice ale bunurilor arheologice si numismatice exceptionale apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei, recuperate cu sprijinul organelor judiciare romanesti si straine, au participat o serie de specialisti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Institutul National de Fizica Atomica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Institutul de Istoria Artei si Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Romane, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Tarii Crisurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Statele Unite ale Americii.

Cele doua loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia si din judetul Hunedoara sunt alcatuite numai din stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 i.e.n.), unul dintre urmasii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele si titlul suveranului emitent. Ele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Datorita acestor monede, se cunosc in prezent mai multe date despre istoria politica, viata economica, sociala, arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Toate aceste monede extrem de rare au fost obtinute in mod ilicit de persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA. Loturile de monede dacice de aur de tip Koson vor fi prezentate publicului intr-o expozitie temporara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.