Social 23 Mai 2014 12:32
Peste 1,7 milioane de romani au diabet, iar alte trei milioane de persoane sufera de prediabet si vor dezvolta boala in urmatorii zece ani daca nu iau masuri, cele mai mari probleme fiind in zona de sud a tarii, releva datele unui studiu national prezentat, miercuri, la Sibiu.

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, medicul Maria Mota, a prezentat, intr-o conferinta de presa, rezultatele finale ale Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit caruia prevalenta diabetului zaharat in Romania, respectiv numarul de cazuri raportate la o suta de locuitori, este de 11,6%, ceea ce situeaza tara pe locul doi in Europa, dupa Turcia, care are o prevalenta de 14,85%, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acelasi studiu a relevat faptul ca 1.752.000 de romani au diabet, iar alte trei milioane de persoane sufera de prediabet, urmand sa dezvolte aceasta boala in urmatorii zece ani daca nu iau masuri pentru a-si proteja sanatatea.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in zona de sud a tarii, in care au fost incluse judetele Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, inregistrandu-se cele mai mari probleme, prevalenta diabetului zaharat fiind de 13,39%.

Urmeaza in topul national judetul Ilfov, cu o prevalenta de 12,79%, urmat ide regiunile nord-est cu o prevalenta de 12,38 la suta, sud-vest cu 12,1%, nord-vest cu 11,69% si sud-est cu 10,44%.

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenta de 9,99% si Banatul cu 8,2%.

"Pentru mine a fost o surpriza acest lucru pentru ca stiam ca in aceste regiuni se consuma foarte multe grasimi saturate si ma asteptam la alt rezultat. E posibil insa ca in aceste zone sa fie nivelul de educatie mai ridicat, sa fie mai multa siguranta pe strada sau mai multe locuri amenajate pentru sport in aer liber sau bazine de inot pentru a face miscare. Nu am gasit inca nicio explicatie a acestor date, insa urmeaza sa analizam in detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Mota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.