Social 7 Mai 2014 17:51
Primul laser de mare putere din Europa si al doilea din lume va intra in functiune in iunie pe platforma Magurele, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu, prezent la deschiderea celui de-al 30-lea Congres al Asociatiei Romane de Urologie.

"Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom sprijini in perioada urmatoare si la Magurele, cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicatii vor incepe foarte curand, probabil ca in luna iunie vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un petawatt, cel mai mare laser de mare putere din Europa si al doilea din lume, dupa cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 petawati, si care va avea ca prime aplicatii tocmai aplicatii din zona medicala. Probabil in luna iunie vom avea inagurarea oficiala cu o aplicatie la acest laser", a precizat Mihnea Costoiu, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul delegat a vorbit, cu aceeasi ocazie, de incuderea universitatile de medicina si centrele de medicina in forumul academic al proiectului laserului de la Magurele (ELI-NP). "Am incercat, in acest an si jumatate, sa aducem cat mai aproape cercetarea de oameni. Ne dorim si mi-am dorit in aceasta perioada sa sustinem foarte mult cercetarea aplicata si ma bucur de faptul ca principalii beneficiari ai cercetarii aplicate sunt medici, sunt spitalele, sunt centrele medicale in general. Practic, in toate aplicatiile, in toate call-urile de proiecte cum le numim apelurile de proiecte pe care le-am lansat, medicii, medicina in general, a fost prezenta cu foarte multe proiecte si foarte multe dintre aceste proiecte depuse au fost aprobate si sunt in finantare. Am semnat de curand, mai putin de o luna, la Guvern, contracte de cercetare, de sprijinire a activitatii de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare, dar si de sprijinire a doctoranzilor si post-doctoranzilor, in valoare de aproape 300 de milioane de euro. Din aceste 300 de milioane de euro, aproape 40 de milioane de euro sunt fonduri destinate activitatii de cercetare sau sprijinirii tinerilor in cercetarea medicala", a spus Costoiu.

Totodoata, ministrul delegat a adresat medicilor si centrelor medicale invitatia de a se inscrie in proiectul ELI-NP, intrucat acesta nu este adresat numai fizicienilor, ci tuturor cercetatorilor.

La randul sau, academicianul Ioanel Sinescu, directorul Centrului de chirurgie urologica si transplant renal din cadrul Institutului Fundeni si, totodata, organizatorul congresului, a tinut sa precizeze ca, pentru prima data in ultimele decenii, Ministerul Educatiei a fost atat de aproape de universitati, acestea fiind implicate in mari proiecte de cercetare.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetari in domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Magurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre - ELI-Beamlines si ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) si, respectiv, Szeged (Ungaria).

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna lui 2014, pentru ca apoi sa fie instalate cele doua lasere de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, in 2013, ca laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permanent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele va fi furnizat de compania franceza Thales, in cadrul unui contract de 60 de milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.