Social 7 Mai 2014 17:38
Numarul transplanturilor renale de la donatori in moarte cerebrala a fost, in 2013, cel mai mare din ultimele doua decenii, respectiv 77 de cazuri, pana acum aceste interventii facandu-se, in majoritate, cu rinichi de la persoane in viata, a anuntat, miercuri, prof. dr. Ioanel Sinescu.

Potrivit lui Sinescu, la capitolul transplanturi renale, numarul interventiilor de acest fel a fost, in 2013, cel mai mare din ultimii cinci ani - 115, fata de 55 in 2012.

"Tot pentru 2013, putem vorbi despre un record absolut in ceea ce priveste transplantul renal de la donatori in moarte cerebrala - 77 de astfel de transplanturi. Daca ne gandim ca in anul 1998 au fost efectuate doar doua transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, cresterea este spectaculoasa. Este important sa precizam ca, in momente tragice, sunt persoane care se gandesc la salvarea altor vieti", a spus Ioanel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, cu ocazia Congresului National de Urologie ROMURO 2014.

Anul trecut, la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni s-au facut 7.584 de internari, in crestere, de asemenea, fata de 2012, cand au fost inregistrate 6.781. Din totalul internarilor de anul trecut, 7.391 au fost pentru proceduri urologice, media zilnica fiind de 35.

In ceea ce priveste interventiilor chirurgicale deschise, numarul acestora a fost in continua scadere din 2010, de la 3.667 la 3.422 in 2011, 3.218 in 2012 si 3.173 in 2013.

Odata cu aceasta scadere, a crescut numarul interventiilor laparoscopice - cunoscute si ca minim invazive.

Academicianul Sinescu a mai spus ca Asociatia Romana de Urologie - integrata, ca specialitate, inca de la inceputurile ei in Europa (1909), iar juridic din 2005 - se dezvolta cu multa vigoare in performanta si generoasa arie profesional-stiintifica patronata de Asociatia Europeana de Urologie (EAU). "Rezulta, cu prisosinta, ca urologia romaneasca, prin tot ceea ce inseamna si reprezinta ea, este o urologie europeana" a concluzionat Ioanel Sinescu.

La randul sau, prof. dr. Dan Mischianu, presedintele celui de-al XXX-lea Congres al Asociatiei Romane de Urologie, a spus ca urologul modern a depasit de mult etapa de uroscopist sau endoscopist, fiind obligat sa fie nu doar un chirurg indemanatic, ci si "un urolog prietenos, (...) capabil si dornic sa coopereze cu colegi din multe alte specialitati - nefrologi, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, internisti si multi, multi altii, pentru a diagnostica si trata bine si competent toti bolnavii".

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.