Social 2 Mai 2014 10:21
Romania are nevoie de o prezenta militara americana mai substantiala, dat fiind ca reprezinta flancul estic al NATO, a declarat, intr-un interviu, ministrul de Externe, Titus Corlatean, adaugand ca Bucurestiul spera chiar la o baza militara permanenta a Aliantei.

"Suntem interesati in a avea o prezenta militara a SUA mai substantiala in Romania. Suntem prima tara in care va fi amplasat sistemul de aparare antiracheta. In 2015, sistemul va fi operational (in Romania). Suntem interesati in a avea o prezenta economica, militara si politica puternica a Statelor Unite in Romania", a precizat seful diplomatiei, intr-un interviu acordat Washington Post, cu ocazia vizitei in SUA.

Intrebat daca acest mesaj a fost "bine primit" la Washington, ministrul de Externe a declarat ca Romania reprezinta flancul estic al NATO si are nevoie de sprijin, intrucat "amenintarea ruseasca este o realitate". "Asteptarile noastre sunt pentru o prezenta militara americana mai substantiala in Romania si, poate, pentru o baza militara permanenta a NATO", a subliniat seful diplomatiei.

Totodata, Titus Corlatean a spus ca Bucurestiul s-a numarat printre acei aliati care au pledat "pentru o prezenta militara mai puternica si mai rapida a aliatilor in flancul estic pentru a consolida increderea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice in securitatea colectiva, care este garantata de Alianta".

Ministrul de Externe a declarat ca increderea opiniei publice este "consolidata" de actiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exercitii militare la care au participat si avioane americane F-16, de anuntul Canadei privind trimiterea a sase avioane de lupta F-18 Hornet in Romania sau de exercitiile militare din Marea Neagra la care iau parte nave militare americane si franceze.

"Asta consolideaza increderea opiniei publice. Este extrem de important ca avem o prezenta americana solida in tarile noastre, inclusiv in Romania", a punctat ministrul de Externe.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.