Activitatile de picnic sunt permise doar in zone special amenajate si in zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strangerea gunoiului, pana la pastrarea linistii, incalcarea prevederilor legale putand fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

Pentru ca an de an, de 1 Mai, mii de romani ies pentru a sarbatori la gratar sau la picnic, cetatenii trebuie sa stie ca picnicurile pot fi organizate numai in zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. In aceste zone, apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.

Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si in zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise Prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si in alte zone decat cele mentionate doar in conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Autoritatea publica locala sau centrala care administreaza zone de afluenta publica consacrate are obligatia de a prevedea in bugetul propriu sumele necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora si de a include clauze aferente salubrizarii zonelor in care se desfasoara activitatile de picnic in contractul cu operatorul local.

Persoanele fizice care desfasoara activitatea de picnic au mai multe obligatii, printre care sa nu distruga, sa modifice sau sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor special amenajate, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, dar si sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, in conformitate cu regulile privind colectarea selectiva.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

De asemenea, au obligatia sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa il supravegheze in permanenta, sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective, sa lase locul in care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat, sa parcheze autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop si sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.