131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, miercuri, de la ora 07.00, in urma protestului angajatilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucuresti, Craiova, si Iasi, circulatia trenurilor fiind reluata la ora 9.00.

"La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, pe intreaga retea nationala", a declarat purtatorul de cuvant al companiei CFR, Oana Branzan, potrivit MEDIAFAX.

Dintre cele 131 de trenuri oprite in statii, 36 sunt din regionala Bucuresti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iasi, 15 din regionala Timisoara, cate 12 din regionalele Galati si Constanta, noua din regionala Cluj si opt din regionala Brasov, a precizat purtatorul de cuvant al CFR.

Oana Branzan a mentionat ca, intr-o zi normala, in circulatie sunt 1.600 de trenuri de calatori. Purtatorul de cuvant al CFR a mai spus ca miercuri vor continua negocierile pentru semnarea noilor contracte colective de munca.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineata si timp de doua ore circulatia pe calea ferata este blocata, protestul avand loc, potrivit sindicalistilor, in urma esuarii negocierilor privind incheierea unui nou contract colectiv de munca. Trenurile de calatori aflate in miscare au fost oprite in prima statie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare dupa 7.00 au ramas in statii pana la ora 9.00, cand, treptat, a fost reluata circulatia feroviara.

Actiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de calatori, iar sute de trenuri aflate in miscare intre orele 7.00 si 9.00 nu vor ajunge la timp la statia finala, din cauza blocarii circulatiei pe calea ferata. In cele doua ore de protest, calatorii sunt nevoiti sa astepte in gari reluarea circulatiei feroviare sau sa gaseasca alte mijloace de transport.

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a spus ca membrii federatiei au intrerupt voluntar lucrul, iar intre orele 7.00 si 9.00 nu va circula niciun tren de calatori si de marfa. Gheorghe Fratica a precizat ca in cele doua ore erau in circulatie aproximativ 400 de trenuri de calatori si 200 de marfa.

Fratica a mai spus ca actiunea de miercuri se doreste a fi un avertisment transmis conducerii CFR si Ministerului Transporturilor, pentru incheierea contractelor colective de munca. Liderul sindical a precizat ca, in ultimii sase ani, salariatii CFR au pierdut peste 30 la suta din venituri, dar si alte drepturi pe care anterior le aveau. "Speram sa ajungem la un consens, pentru a nu fi obligati sa declansam un conflict de munca", a spus Fratica, precizand ca acest lucru este luat in calcul si ca s-ar putea ajunge la masuri mai radicale de protest.

Citeste si:
VIDEO Momentul ciocnirii celor două trenuri în Grecia, cu peste 160...
VIDEO Momentul ciocnirii...

Fratica a cerut scuze calatorilor, precizand ca sindicalistii au incercat sa anunte marti seara ca trenurile s-ar putea sa nu circule miercuri dimineata, dar si in conferinta de presa din 15 aprilie. Liderul sindical a mai spus ca pana in prezent au avut un dialog "destul de bun" cu ministrul Transporturilor, Dan Sova, si ca spera ca acest lucru sa continue, pentru a se finaliza prin incheierea contractelor colective de munca. Gheorghe Fratica a adaugat ca cei care vor sa isi recupereze banii pentru bilete, o vor putea face fara probleme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.