Bunurile provenite din cadouri si confiscari, apartinand familiei Ceausescu, care nu au putut fi vandute de stat prin licitatie din cauza gradului ridicat de uzura, precum oglinzi, covoare, imbracaminte si incaltaminte, vor fi distruse de catre RA-APPS, in baza unui mandat acordat de Guvern.

Inainte de a incepe operatiunea de distrugere, Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), conform unui document obtinut de MEDIAFAX, va forma o comisie compusa din reprezentanti ai regiei si ai ministerelor Culturii si Muncii si va inventaria toate aceste bunuri care nu au putut fi vandute prin licitatie, urmand sa le foloseasca pentru dotarea vilelor de protocol, sa le imprumute muzeelor sau sa le acorde gratuit serviciilor publice de asistenta sociala.

Bunurile care, insa, nu vor fi astfel valorificate si cele aflate intr-o stare avansata de degradare, care nu pot fi valorificate, vor fi distruse de catre RA-APPS.

In documentul citat se arata ca, in baza Sentintei Penale definitive 1/1989 a Tribunalului Militar Sectorial Bucuresti, prin care s-a dispus confiscarea totala a averii sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, in proprietatea RA-APPS au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri si confiscari, din care cea mai mare parte a fost vanduta in perioada 1999-2001 prin licitatii, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignatie. Bunurile ramase au fost din nou scoase la licitatie, dar fara sa mai fie vandute.

"Unele bunuri devenite proprietate de stat prin confiscare, ramasa in urma valorificarii prin licitatie si consignatie, sunt uzate fizic si moral si constau din dulapuri, oglinzi, covoare, confectii, metraje, imbracaminte, incaltaminte, iar starea este influentata de vechimea lor si de mutarea in diverse depozite incepand cu anul 1990, astfel ca unele dulapuri au usile crapate, oglinzile sunt matuite, covoarele sunt intr-o stare avansata de degradare (cu toate ca s-au facut numeroase dezinsectii), obiectele din sticla sunt ciobite, confectiile, metrajele, incaltamintea sunt deteriorate", se arata in document.

Bunurile au fost depozitate si mutate incepand cu 1990 in diferite locatii, respectiv subsolul Clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertatii, fosta sucursala Bucurestii Noi, subsolul Ana Aslan - sectia Otopeni.

Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

"Este de subliniat ca multe din aceste bunuri au fost folosite, purtate si nu au fost noi la preluare", se mai arata in document.

Argumentul Guvernului pentru distrugerea acestor bunuri este ca, din cauza vechimii si a uzurii, vanzarea prin licitatie nu ar acoperi cheltuielile cu organizarea licitatiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.