Social 29 Martie 2014 15:36
Un barbat de 34 de ani cu cancer care invadase masiv toate structurile osoase a suferit o operatie foarte complicata de extirpare a tumorilor.

Nicolae Androne, tata a doi copii, a fost internat la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti in urma cu trei saptamani, fiind diagnosticat cu recidiva a cancerului rectal.

Pentru a-l salva, medicii i-au facut o operatie extrem de complexa, de aproape 10 ore, prin care i-au extirpat toata zona afectata, inclusiv organe si muschi. Interventia poate fi considerata unica din punct de vedere al dimensiunilor zonei extirpate.

La trei saptamani de la operatie, echipa multidisciplinara care l-a operat pe barbat, formata din zeci de medici si asistente, a oferit detaliile interventiei incheiate cu succes.

"Pacientul avea recidiva de cancer rectal dezvoltata in pelvis si care a invadat masiv toate structurile si organele din bazin, inclusiv osul sacru, pana la un nivel foarte inalt, in apropierea maduvei spinarii si care punea probleme deosebite. Asemenea pacienti beneficiaza de o singura sansa, respectiv extirparea in intregime a tesutului neoplazic, chiar daca asta insemna extirparea tuturor structurilor si organelor din pelvis . Deci se punea problema extirparii osului sacru aproape in totalitate. Extirpari de os sacru s-au mai facut, dar nu de acest nivel. Acesta a fost motivul pentru care am avut nevoie de domnul doctor Dan Nica, neurochirug", a declarat seful echipei medicale, Gabriel Mitulescu, medic primar specializat in chirurgie oncologica, citat de MEDIAFAX.

Potrivit dr. Mitulescu, prin extirparea tuturor organelor afectate, pacientii au sanse de vindecare.

"Pana nu cu mult timp in urma, acesti bolnavi erau considerati deasupra resurselor terapeutice si se pierdeau. Pacientii se pierdeau pentru ca radioterapia nu poate fi eficienta la o cantitate atat de mare de tesut canceros. Sansa pacientului a fost ca nu avea metastaze in alta parte a corpului. Am sperat de la inceput ca prin aceasta interventie sa il putem vindeca extirpand intregul tesutul neopalzic. Sigur ca este o operatie exterm de dificila. Participarea neurochirugului este foarte importanta si extrem de dificila. La sfarsitul operatiei, ne trezim cu o cavitate din care lipsesc toate structurile si organele, si aici a intervenit echipa doctorului Stangu Catalin, de la chirugie plastica si reconstructiva, care a incercat sa mai repare din 'stricaciunile' facute de operatia noastra. Altfel spus, s-a extirpat tumora, impreuna cu canalul anal, cu intestinul gros, cu vezica urinara, cu prostata, cu glandele siminale, cu portiunea terminala a ureterelor, cu sistemul limfoganglionar din pelvis, cu muschii care captusesc peretii interni ai pelvisului si cu sistemele vasculare iliace interne care irigau aceste organe. Practic, de la ombilic in jos, s-au extirpat toate organele si structurile", a explicat chirurgul Mitulescu.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Tot doctorul Mitulescu a subliniat ca operatia are consecinte extrem de mutilante, insa, la un cancer atat de agresiv, chirurgia trebuie sa fie extrem de agresiva, chiar daca este mutilanta.

"Pacientul va purta toata viata o derivatie fecala si o derivatie urinara la nivelul abdomenului. Si ar trebui mentionat si aportul esential al unor echipe de psihologi care au consiliat pacientul ca sa-si poata regasi o viata aproape normala. Din experinta a sute de cazuri operate, putem spune ca pacientii pot trai in conditii destul de bune. Oricum, traiesc. Toata aceasta aventura extrema pentru pacient nu ar fi posibila fara aportul echipei de terapie intensiva", a adaugat Mitulescu.

Potrivit chirurgului, pacientul poate sa mearga, poate sa stea in sezut, mananca si nu avea regim alimentar, dupa finalizarea tratamentului citostatic postoperator. De asemeneam, el va putea sofa, datorita neruochirugului care "a avut grija de toate terminatiile nervoase". "Poate spera la o viata in bune conditii. Va urma, timp de sase luni, un tratament citostatic, iar apoi, daca lucrurile merg bine, si speram sa fie asa, vom face reconstructia continenta de vezica, din ultima portiune a intestinului subtire si o portiune a intestinului gros", a mai spus dr. Gabriel Mitulescu.

Citeste si:
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă un ten fără riduri....
Cum reușește Ilinca Vandici...

Chirurgul a subliniat ca a facut sute de operatii de acest fel, insa niciuna atat de ampla.

"In Europa se fac doar de ordinul zecilor, dar in America este rutina. Noi ii depasim pe Europeni cu cele 450 de operatii de extirpare multipla de organe si structuri. Am operatii dupa care pacientii traiesc de 11 ani. Prima operatie am facut-o in 2000", a mai spus dr. Mitulescu.

Pacientul - prezentat jurnalistilor odata cu detaliile operatiei - s-a aratat optimist. "Sper ca lucrurile sa evolueze bine. Uitati, merg, ma plimb, stau pe scaun - sigur, acum, pe un colac. Am doar aceste doua pungi dupa mine. In rest, totul este in regula", a spus barbatul.

Managerul unitatii sanitare, prof. dr. Narcis Copca, a spus ca, pentru acest caz rezolvat, cum este incadrat de Scoala Nationala de Management Sanitar, spitalul va primi 1.450 de lei.

Citeste si:
Nosfe a salvat viața unui bolnav de cancer. Soția sa, postare...
Nosfe a salvat viața unui...

"Aceasta operatie, codificata ca 'operatie pelvina totala', este decontata de stat cu 1.450 de lei. In America, o astfel de operatie costa cateva sute de mii de dolari. In Europa, in cele cateva centre in care se face, costa cateva sute de mii de euro" , a spus managerul de la "Sf. Maria".

In opinia profesorului Copca, din pacate, performanta nu este platita in Romania. "Vrem sa cerem autoritatilor sa introduca norme noi pentru operatiile extreme, pentru ca acestea sa primeasca finantare pe masura. Echipa de terapie intensiva a stat in sala peste 20 de ore. Acest lucru nu se face oricum. Revin, acest caz este decontat de CNAS cu sumna 1.450 de lei. Nu prea te mai trage inima sa faci performanta. Noi am avut norocul ca Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, ne-a dotat sectiile la cele mai inalte standarde, cu echipamente de tot. Altfel, nu am putea face operatii de asemenea complexitate", a spus Copca.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.