Social 19 Martie 2014 19:03
Conform unui studiu Eurostat frecventa suicidului in Romania este peste media europeana la unele dintre cele mai predispuse categorii - adolescentii de 15 - 19 ani si adultii cu varste intre 50 si 54 de ani.

Rezultatele Eurostat a fost prezentate, marti, la lansarea studiului "Tulburarea depresiva. Noi directii de cercetare", de catre doctorii Camelia Popa, psiholog clinician, cercetator la Departamentul de Psihologie al Academiei Romane, si Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" si cadru didactic la Universitatea de Medicina Bucuresti.

Potrivit Eurostat, grupele de varsta cu cea mai mare incidenta a sinuciderii sunt: 15 - 19 ani, 50 - 54 de ani si peste 85 de ani.

Lituania, tara europeana cu cei mai multi sinucigasi, are o rata a sinuciderilor de zece ori mai mare decat Grecia, tara cu cei mai putini sinucigasi.


Ratele sinuciderii sunt reduse in tarile din sudul Europei - Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania si Portugalia -, dar si in Marea Britanie, si ridicate in statele baltice si din Europa Centrala si de Est - Lituania, Ungaria si Letonia, precum si Finlanda.

Ratele de deces prin sinucidere sunt de trei ori mai mari pentru barbati decat pentru femei in intreaga Uniune Europeana, cu variatii mari intre tari, scrie mediafax.

In Romania, sinuciderea in randul tinerilor cu varste intre 15 si 19 ani inregistreaza o rata de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeana de 4,6. Rata suicidului masculin este de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar rata suicidului feminin, de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.

In cazul grupei de varsta 50 - 54 de ani, Romania are o rata de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeana. Daca rata suicidului in randul femeilor romance cu varste intre 50 si 54 de ani s-a situat sub media europeana (5 decese la suta de mii de locuitori, comparativ cu 8,1 decese la suta de mii de locuitori - media UE), rata suicidului masculin a fost una foarte mare, de 40,6, comparativ cu 28,7 la suta de mii de locuitori - media UE.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Pe primele locuri in UE, ca frecventa a sinuciderii in randul tinerilor se afla tarile baltice si din nordul Europei - Lituania, Estonia, Finlanda si Irlanda. Printre tarile europene cu cei mai putini tineri sinucigasi se numara Grecia, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta.

O scadere semnificativa si constanta a ratelor de suicid in randul tinerilor poate fi observata in cazul Ungariei, care in anul 2010 a avut o rata de suicid pentru grupa 15 - 19 ani mai mica decat cea a Romaniei, dupa ce aceasta tara s-a situat, timp de decenii intregi, in fruntea clasamentului european ca frecventa a sinuciderii. Pe de alta parte, la grupa de risc suicidar 50 - 54 de ani pe primele locuri sunt lituanienii, maghiarii, slovenii si polonezii. Tarile cu cele mai putine cazuri de suicid la aceasta categorie de varsta sunt Spania, Marea Britanie si Grecia.

Citeste si:
Ratele creditelor ipotecare legate de ROBOR și IRCC au crescut...
Ratele creditelor ipotecare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.