Social 19 Martie 2014 15:11
Deputatii din Comisia juridica au propus stabilirea unui cuantum de cel mult 24.000 de euro pe an de inchisoare si de 18.000 de euro pentru fiecare an de deportare pentru detinutii politici si deportati.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avut, miercuri, pe ordinea de zi, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Comisia a infiintat un grup de lucru care a dezbatut punerea in acord a reglementarii actuale, respectiv a Legii 221/2009 cu prevederile din decizia CC, care a declarat aceasta reglementare ca fiind neconstitutionala.

Grupul de lucru a dezbatut si propus, in urma discutiilor avute cu reprezentantii asociatiilor fostilor detinuti politici si asociatiilor celor deportati, o serie de amendamente convenite si de Comisia juridica a Camerei.

Astfel, s-a propus, in primul rand, stabilirea unui cuantum de cel mult 24.000 de euro pe an de inchisoare si de cel mult 18.000 de euro pentru fiecare an de deportare, beneficiarii urmand a fi cei carora li s-au aplicat condamnari cu caracter politic sau au fost deportati, precum si sotul supravietuitor.

De asemenea, s-a propus stabilirea unei perioade de trei ani in care se poate introduce o noua actiune in constatarea drepturilor de catre fostii detinuti politici sau de catre cei deportati, precum si esalonarea pe patru ani a sumelor ce urmeaza a fi platite acestora.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, dupa sedinta Comisiei juridice, ca nu exista temerea privind aparitia unor noi probleme de neconstitutionalitate, avand in vedere ca intre timp a aparut decizia pilot a CEDO care recomanda introducerea in materia despagubirilor a unor plafoane maximale, astfel incat acestea sa si poata fi platite.

"Din punctul meu de vedere si al grupului PNL, aceasta reglementare trebuie adoptata. E vorba despre oameni care au suferit pentru Romania si au dreptul la aceste despagubiri. Guvernul trebuie sa gaseasca bani. Cel putin pana acum avem puncte de vedere scrise de la Ministerul Justitiei, care in mare parte e de acord cu amendamentele propuse, de la Ministerul de Finante, care s-a pronuntat in favoarea acestei reglementari. Din ce stiu, chiar premierul s-a pronuntat pentru adoptarea unei astfel de reglementari, sper sa se tina de cuvant", a spus Andronache.

Citeste si:
Românii care ard gunoaie ilegal ar putea fi condamnați la închisoare
Românii care ard gunoaie...

El a aratat ca, in opinia sa, aceasta reglementare va fi supusa in cateva saptamani votului plenului Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

"Eu cred ca in urmatoarele saptamani aceasta reglementare va ajunge la plen, urmand ca plenul sa se pronunte si, ulterior, sa mearga la promulgare. Chestiunea aceasta depinde de consultarile care vor mai avea loc saptamana viitoare cu Consiliul Legislativ si, ulterior, va fi adoptata de Comisie si transmisa catre plen", a spus Andronache.

In sedinta Comisiei juridice s-a precizat ca amendamentele propuse vor fi discutate in prealabil cu Consiliul Legislativ, pentru a se evita o noua problema de constitutionalitate, urmand ca in urma acestor discutii sa se faca raportul de adoptare care va fi supus votului plenului.

La randul sau, deputatul PPDD Luminita Adam si-a expus, dupa sedinta Comisiei, indoiala ca aceasta reglementare va fi aplicata curand.

Citeste si:
VIDEO Schema de despăgubire pentru HoReCa. Procesul de aplicare...
VIDEO Schema de despăgubire...

"Eu imi doresc sa se aplice cat mai repede. Daca stam sa ne gandim la cat de mult s-au discutat problemele acestei legi, la cat de mult a fost ea amanata, cat de greu am reusit sa o aducem azi pe ordinea de zi, nu cred ca se va aplica prea curand. Cred ca cei de la putere, guvernantii, vor gasi o modalitate sa mai amane putin pentru ca eu nu sunt convinsa ca au banii necesari pentru a aplica in mod real aceasta lege", a spus Luminita Adam, care a aratat ca legea se afla de patru ani in comisie si nu s-a intamplat, pana acum, nimic.

Ea a mai spus ca, din experienta sa, un proces in astfel de cazuri ar dura maximum trei ani, durata depinzand foarte mult de gradul de ocupare a instantelor.

"Oricum e ceva de durata, nu e ceva care se poate aplica de maine. Am senzatia ca suntem cinici, ca suntem rai. In loc sa-i respectam si sa ne uitam la ei ca la niste eroi, noi ii purtam acum prin comisii si facem discutii", a spus Luminita Adam.

Citeste si:
Tariceanu vrea sa majoreze indemnizatiile fostilor detinuti politic
Tariceanu vrea sa majoreze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.