Social 13 Martie 2014 18:43
Institutul Cultural Roman a decis sa aloce pentru participarea Romaniei la cea de-a 34-a editie a Salonului International de Carte de la Paris un buget de aproximativ 60.000 de euro, o suma exacta urmand sa fie anuntata la incheierea evenimentului.

De asemenea, in contextul introducerii unui nou principiu intre criteriile avute in vedere in alcatuirea programului si, implicit, a listei invitatilor, care prevede "scriitori tineri (pana la varsta de 35 de ani)", Institutul Cultural Roman a precizat pentru MEDIAFAX ca "scriitorii tineri nu au fost avuti in vedere pana acum in mod explicit, or aceasta categorie reprezinta viitorul literaturii romane".

"Prin includerea acestui criteriu in selectia autorilor invitati s-a urmarit asigurarea unui echilibru intre prezenta scriitorilor consacrati si cea a scriitorilor in curs de afirmare, dar a caror valoare a fost confirmata de critica, precum si de premiile obtinute. Mentionam, de asemenea, ca este vorba despre scriitori vorbitori de limba franceza", se arata in raspunsul ICR.

Pe de alta parte, anul acesta, mobilierul standului romanesc este realizat de Razvan Luscov si contine elemente grafice "menite sa ilustreze motto-ul prezentei romanesti", au mai declarat reprezentantii ICR.

La editia precedenta, o parte din standul cu care Romania a participat in calitate de invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris a fost confectionata in comuna maramureseana Valenii Somcutei.

"In 2013, Romania a fost tara invitata de onoare la Salon du Livre, statut care a presupus o individualizare corespunzatoare a standului national. Mobilierul standului din acest an este pus la dipozitie de organizatori si include elemente grafice realizate de artistul Razvan Luscov, menite sa ilustreze motto-ul prezentei romanesti la Salon: «Cartile viitorului, viitorul cartilor/ Des livres à venir, l'avenir des livres»", se mai arata in raspunsul citat.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

George Arion, Dinu Flamand, Nicolae Manolescu, George Banu si Matei Visniec se numara printre scriitorii romani care vor participa, in perioada 21 - 24 martie, la cea de-a 34-a editie a Salonului International de Carte de la Paris.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, "evenimentele propuse de Institutul Cultural Roman vor pune in valoare patrimoniul literar romanesc si, totodata, vor oferi o perspectiva asupra evolutiilor literare si editoriale actuale din Romania".

Programul romanesc va include dezbateri, lansari de carte si intalniri la care vor participa editori, scriitori, traducatori, profesori universitari, jurnalisti romani si francezi, propunand publicului o oferta culturala diversificata.

Potrivit comunicatului, criteriile avute in vedere in alcatuirea programului si, implicit, a listei invitatilor, au fost cartile (si autorii acestora) aparute in spatiile de limba franceza in ultimul an, scriitori tineri (pana la varsta de 35 de ani), scriitori, editori si analisti din Republica Moldova, istorici si critici literari, editori, traducatori, precum si alti comentatori ai fenomenului literar romanesc si reprezentanti ai altor arte care folosesc si suportul hartiei tiparite.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Printre dezbaterile organizate se numara "Avangarda si modernitate", "Ezoterism si sacralitate in lumea de azi", "Les livres à venir, l'avenir des livres" (Cartile viitorului, viitorul cartii), "Livres français, lecteurs roumains/ Livres roumains, lecteurs français" (Carti franceze, cititori romani/ Carti romanesti, cititori francezi), "Realitate si fictiune in sport. O alta scriitura?" si "Présences de la peinture contemporaine roumaine en France" (Pictori contemporani romani in Franta).

Locuri importante in programul Salonului vor avea masa rotunda consacrata literaturii scrise de autorii tineri si dezbaterea despre perspectivele de integrare europeana a Republicii Moldova - la acest din urma eveniment fiind prezent si Oleg Serebrian, scriitor, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova in Franta.

Citeste si:
Raetchi: Domnule Dragnea, nu distrugeti ICR cu politicieni
Raetchi: Domnule Dragnea, nu...

Printre invitati se numara scriitori, artisti, critici, jurnalisti, traducatori si alte personalitati culturale precum George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banus, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Calinescu, Magda Carneci, Corina Ciocarlie, Cosmin Ciotlos, Florica Courriol, Benoit-Joseph Courvoisier, Augustin Cupsa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flamand, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Raileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Tepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Visniec.

Citeste si:
Trei scriitori contemporani pe care merită să îi descoperi
Trei scriitori contemporani...

Deschiderea oficiala a Salonului International de Carte de la Paris va avea loc pe 20 martie, la ora 17.00, iar, de la ora 20.00, la Ambasada Romaniei in Franta va fi vernisata expozitia "Anthropo-satire/ Arts visuels", de Stefan Popa-Popa's.

Si anul acesta, la standul Romaniei vor fi expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spatiul editorial autohton, multe dintre acestea putand fi achizitionate, gratie parteneriatului cu Libraria "Libris" din Brasov.

Cel mai rapid caricaturist din lume (conform Cartii Recordurilor), celebrul artist roman Stefan Popa-Popa's, va fi prezent la standul romanesc, unde va realiza portrete "la minut". De asemenea, Ambasada Romaniei din Franta - Palais de Béhague - va gazdui expozitia "Anthropo-satire/ Arts visuels" apartinand artistului. Tot la standul Romaniei, scriitorului Luis Mizon ii va fi acordat premiul international pentru literatura francofona "Benjamin Fondane".

Ca in fiecare an, reprezentanti ai Centrului National al Cartii din cadrul ICR vor avea intalniri cu editorii, in vederea promovarii programelor de traduceri: Translation and Publication Support Programme (TPS) si Publishing Romania.

Reprezentantii ICR au declarat ca o suma totala privind organizarea standului romanesc de la Salonul International de Carte de la Paris va fi comunicata dupa incheierea evenimentului.

Salonul International de Carte de la Paris este dedicat atat profesionistilor din domeniul editorial - editori, agenti literari, distribuitori si vanzatori de carte din Franta si din peste 100 de tari -, cat si publicului larg, bucurandu-se de o maxima vizibilitate in presa franceza. Prezenta romaneasca din acest an vine dupa ce, la editia din 2013 a Salon du Livre, Romania a avut calitatea de invitat de onoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.