Social 13 Martie 2014 14:20
Judecatorul Horatius Dumbrava a cerut joi, in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Curtii Constitutionale pentru neavizarea de catre Parlament a cererilor de incepere a urmaririi penale in cazul unor fosti ministri.

Horatius Dumbrava, membru al CSM, a spus ca a pus in discutia Plenului posbilitatea de a-l mandata pe presedintele Consiliului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu un eventual conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea legislativa.

"Am facut o scrisoare deschisa la presedintele Romaniei, pentru ca are are acest atribut de a sesiza Curtea Constitutionala, cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala si in acelasi timp am solicitat membrilor CSM sa reflectam cu totii de a da mandat presedintelui CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala. Eu zic ca e un conflict de natura constitutionala. Asteptam sa vedem daca va fi sesizata Curtea si daca se va da o decizie", a adaugat Horatius Dumbrava, informeaza MEDIAFAX.

Dumbrava a afirmat ca este "inadmisibil sa se intrerupa brusc cursul justitiei".

"Au fost doua cazuri, anul acesta, cand nu s-a avizat inceperea urmaririi penale si un caz in care s-a dispus netrimiterea in judecata, pentru ca nu s-a dat aviz pe inceperea urmaririi penale", a precizat Dumbrava.

In cadrul dezbaterilor pe aceasta tema din Plen, fostul presedinte al CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala, a sustinut ca Parlamentul obstuctioneaza actul de justitie prin faptul ca a nu da aceste avize. Ea a reclamat faptul ca ar putea fi vorba despre un "concurs intre puteri", ceea ce ar reprezenta un conflict de natura constitutionala.

In urma discutiilor, membrii CSM au decis ca sesizarea formulata de Dumbrava sa fie analizata intr-una dintre comisiile Consiliului.

"Deocamdata se va pune in discutia unei comisii din cadrul CSM aceasta chestiune. Comisia va avea loc luni. Vor fi dezbateri. Vom vedea punctele de vedere ale mai multor colegi. Din cate stiu eu, nu au mai fost cazuri de acest gen. Va fi o dezbatere juridica, sunt diverse opinii", a spus ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Presedintele Traian Basescu a prezentat, marti, intr-o declaratie de presa, situatia tuturor parlamentarilor care au primit aviz impotriva inceperii urmaririi penale sau arestarii, despre care a spus ca "reprezinta o radiografie transpartinica a coruptilor" din legislativ.

Potrivit lui Basescu, analizand modul de reactie a Parlamentului la astfel de sesizari privind inceperea urmaririi penale, a constatat ca Legislativul a refuzat sa constate incetarea mandatului pentru doi parlamentari, care, prin hotarare definitiva a ICCJ, au fost declarati incompatibili: Akos Mora si Stefan Bucur Stoica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.