Social 13 Martie 2014 11:54
Federatia "Spiru Haret" cere Ministerului Educatiei sa inceapa negocierile pentru modificarea Legii educatiei, astfel incat sa fie introdus un capitol distinct privind Codul de etica profesionala al cadrului didactic, dar si obligatiile parintelui fata de unitatea de invatamant.


Potrivit Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", in Legea educatiei sunt foarte multe articole ce privesc etica profesionala in invatamantul superior si doar unul in care se face referire la invatamantul preuniversitar.

Potrivit articolului 98, alineatul 2, litera b) din Legea educatiei, ar trebui sa existe la nivelul unitatii de invatamant un cod de etica profesionala, de intocmirea caruia raspunde Consiliul profesoral. Acest cod insa nu poate fi realizat deoarece unitatea de invatamant nu are departament juridic, care sa acorde consultanta in privinta intocmirii lui, sustin reprezentantii FSE "Spiru Haret".

Tototdata, potrivit Legii educatiei, ar trebui sa existe si un contract educational incheiat intre unitatea de invatamant si parinte sau tutore, care insa nu este aplicabil din cauza prevederilor ambigue din lege.

"Mai mult, contractul educational cadru este anexa a Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatii de Invatamant Preuniversitar, care nici pana la ora actuala nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei. Din aceasta cauza, sustinem ca este nevoie de modificarea Legii Educatei, in sensul reglementarii acestor probleme, dar si a celor legate de finantarea activitatilor extracuriculare care se desfasoara in saptamana «Scoala altfel»“, a declarat presedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor, citat intr-un comunicat de presa, citat de MEDIAFAX.

FSE "Spiru Haret" considera ca, fara modificarea Legii educatiei, orice act administrativ care ar aparea ar fi lipsit de substanta.

"Avand in vedere toate acestea, FSE «Spiru Haret» isi arata disponibilitatea de a participa la orice fel de discutii si negocieri privind Legea Educatiei Nationale, in ansamblul ei, atat in privinta problemelor semnalate, cat si a altor texte din actul normativ care trebuie de urgenta evaluate si schimbate", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a declarat recent ca un cod de etica nu trebuie facut in biroul ministrului, ci dupa discutii cu profesorii si parintii, iar acesta trebuie corelat cu modificari in Legea educatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.