Social 11 Martie 2014 13:10
Greva foamei inceputa de lideri ai minerilor din Sindicatul "Muntele", inceputa in urma cu o zi, nemultumiti de faptul ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara a refuzat sa inregistreze un act aditional la contractul colectiv de munca prin care ortacii ar fi putut beneficia de un spor de periculozitate majorat cu 100 de lei, pentru munca in subteran.

Cei 21 de lideri ai minerilor din Sindicatul "Muntele" continua, marti, greva foamei inceputa cu o zi in urma, nemultumiti de faptul ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara a refuzat sa inregistreze un act aditional la contractul colectiv de munca prin care ortacii ar fi putut beneficia de un spor de periculozitate majorat cu 100 de lei, pentru munca in subteran.

UPDATE: Greva s-a incheiat.

Potrivit presedintelui Sindicatului 'Muntele', Petre Nica, in cursul diminetii a avut loc o intalnire intre liderii sindicali si directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), acestuia fiindu-i prezentata o noua varianta prin care starea de criza s-ar putea debloca.

Solutia sindicatelor propune ca administratia sa garanteze ca minerii vor beneficia de la 1 martie de sporul de periculozitate negociat la valoarea noua, de 800 de lei, inclusiv pentru perioada care se va scurge pana la inregistrarea oficiala de catre ITM Hunedoara a actului aditional negociat intre Sindicatul 'Muntele' si CEH.

'In primul rand, solicitam incheierea unui protocol privind acordarea acestei diferente la sporul de periculozitate, pana la inregistrarea actului aditional. De asemenea, cerem urgentarea demersurilor pentru inregistrarea actului aditional la contractul colectiv de munca pe care l-am semnat cu administratia CEH', a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica.

In ceea ce priveste minerii, acestia au intrat la lucru normal, luni dimineata, respectand astfel apelurilor venite din partea liderilor de sindicat care le-au cerut sa-i lase pe ei sa gestioneze situatia de criza, chiar daca au fost nevoiti sa recurga la greva foamei.

Pe de alta parte, ITM Hunedoara a comunicat luni seara ca nu poate inregistra actul aditional la contractul colectiv de munca, deoarece documentul trebuie semnat de toate partile care au negociat initial drepturile minerilor. Conform ITM Hunedoara, Societatea Nationala a Huilei, una dintre partile semnatare, nu mai exista dupa fuziunea cu Complexul Energetic Hunedoara, motiv pentru care contractul colectiv de munca ar trebui sa ramana fara modificari pana in iunie 2014, cand acesta expira.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Presedintele Sindicatului 'Muntele' nu este de acord cu obiectia ITM Hunedoara si afirma ca exista precedente in acest sens.

'Motivarea ITM Hunedoara este o interpretare potrivnica a legilor in vigoare. Puteau foarte bine sa inregistreze actul aditional la contractul colectiv de munca, mai ales ca exista precedente in acest sens, in care una dintre parti s-a pierdut, iar succesoarea in drepturi a acelei partii a preluat si incheiat acel act aditional. Deci, nu este chiar un capat de lume', a apreciat Nica.

Pana la primirea unui raspuns, cei 21 de lideri din Sindicatul 'Muntele' continua greva foamei la sediul CEH din Petrosani.

Sindicatul 'Muntele' reuneste organizatii de la exploatarile de huila Lonea, Lupeni si Vulcan, mine considerate ca fiind rentabile. Sindicatul 'Muntele' numara circa 3.400 de membri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.