Social 10 Martie 2014 14:48
Codul etic din educatie trebuie completat cu obligatii si sanctiuni pentru elevi si parinti, pentru ca, daca acestia agreseaza profesorii nu exista nicio prevedere, lucru incorect, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Liderul sindical a spus ca, deocamdata, nu s-a inteles ce vrea sa faca exact Ministerul Educatiei cu Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar, dar ca sustine initiativa.

"Este clar ca trebuie sa se gaseasca niste masuri, avand in vedere ce s-a intamplat in ultima perioada, dar pentru asta trebuie sa ne asezam la masa discutiilor in cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu, precizand ca sindicatele nu au fost consultate la elaborarea acestui proiect.

Presedintele FSLI a adaugat ca, pana in prezent, nimeni nu a inteles exact ce se doreste prin acest Cod si daca acesta este gandit ca o parte componenta a Legii educatiei sau nu. "Lucrurile trebuie gandite la pachet si trebuie venit cu raspunderi si pentru parinti, pentru ca sunt masuri impotriva dascalilor, insa, daca elevii sau parintii agreseaza dascalii, nu exista nicio prevedere. Trebuie completate obligatiile elevilor, trebuie prevazute sanctiuni si, in plus, trebuie introduse obligatii pentru parinti. Lucrurile trebuie privite in ansamblu, nu doar secvential", a spus Simion Hancescu.

Sindicalistii au formulat o serie de propuneri de modificare a Codului de etica. In opinia lor, articolul 1 alineatul 3, in care se arata ca "reglementarile din acest cod vizeaza, in mod particular, persoanele care indeplinesc functia de cadru didactic in sistemul national de invatamant preuniversitar de stat, public sau privat, indiferent de statutul detinut", ar trebui reformulat, astfel incat reglementarile sa vizeze, "in special, cadrele didactice din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat, public sau privat, indiferent de functia indeplinita".

De asemenea, la articolul 6 alineatul 1, care se refera la ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor, litera a), care prevede ca "supravegherea acestora pe tot parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni", ar trebui completata cu sintagma "in conditiile respectarii numarului de elevi la clasa prevazut de lege", potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Totodata, la litera c), unde se prevede asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor, in conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, sindicalistii din invatamant cer sa se definesca foarte clar ce se intelege prin exploatarea elevilor.

In ceea ce priveste interzicerea activitatilor ce ar putea genera coruptie, FSLI considera ca lectiile private cu proprii elevi pot fi interzise, "cu exceptia situatiilor in care exista acordul scris al parintilor".

Simion Hancescu a mai spus ca din Codul de etica ar trebui eliminat alineatul care prevede ca profesorului ii este interzis sa ii fie dascal propriului copil sau unei rude pana la gradul al treilea, cu exceptia situatiei in care este singurul care preda disciplina respecta in unitatea scolara in care lucreaza.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Reprezentantii FSLI mai cred ca prevederea din proiect care interzice orice forma de hartuire a personalului didactic, indiferent de statutul si functia persoanei hartuitoare, ar trebui eliminata sau reformulata prin "nerecurgerea la orice forma de hartuire a personalului din unitatea de invatamant".

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Citeste si:
MEN, despre decizia FSLI: Boicotul nu este o solutie. Elevii nu...
MEN, despre decizia FSLI:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.