Social 5 Martie 2014 11:59
Sangele transfuzat unui pacient din Spitalul Judetean de Urgenta Slatina nu era contaminat, donatorul la care s-a descoperit virusul hepatitic B neavand infectia cand s-a facut transfuzia.

"Nu a fost nicio contaminare. Barbatul la care s-a descoperit hepatita B, in februarie, nu era infectat cu virusul hepatitic B in luna decembrie, atunci cand s-a facut transfuzia pacientului din Spitalul Judetean Slatina", a spus Andrei Rosin, citat de MEDIAFAX.

Directorul INTS a precizat ca donatorul s-a imbolnavit intre cele doua donari.

Andrei Rosin a mai spus ca depistarea infectiei cu virus hepatitic B este o dovada in plus a faptului ca sangele donatorilor este foarte bine testat.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Olt declarau, luni, ca testele rapide pe probe de sange recoltate de la donatorul si pacientul de la Spitalul Judetean Slatina suspectati ca sunt purtatori ai virusului hepatitei B au iesit negative, precizand ca se asteapta si rezultatele de la Centrul National de Hematologie.

Potrivit reprezentantilor DSP Olt, vineri s-au prelevate probe de sange atat de la donatorul de 22 de ani, suspectat ca este purtator al virusului hepatitei B, cat si de la pacientul caruia i s-a transfuzat sange recoltat de la tanarul respectiv, iar rezultatele au iesit negative.

"La o prima evaluare cu teste rapide a probei de sange pentru determinarea antigenului HBS, rezultatul a fost negativ la pacientul care a fost expus post-transfuzional. Finalizarea anchetei este in derulare si se va face in urma controlului Centrului National de Hematologie Bucuresti si a Ministerului Sanatatii. S-au facut teste si la donator si, din primele teste, au iesit negative. Asteptam rezultatele si de la Centrul National de Hematologie, unde s-au trimis teste", a declarat Manuela Stefan consilier principal al DSP Olt.

Medicii de la DSP Olt au declarat ca vor repeta testele atat pentru donator, cat si pentru pacientul transfuzat, avand in vedere perioada de incubatie relativ indelungata in care virusul hepatitei B se poate manifesta.

Citeste si:
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK Salvează o viață, donează sânge și...
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK...

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a dispus, vineri, efectuarea unui anchete la Spitalul Judetean si la Centrul de Transfuzie Slatina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.