Social 2 Martie 2014 11:33
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, sambata, la Bistrita, ca ministerul va incepe procedura de achizitie pentru manuale aferente claselor intai si a II-a, celelalte urmand sa fie declansate dupa ce se anunta planurile cadru si programele de studio.

Remus Pricopie a fost intrebat, la Bistrita, cand vor fi schimbate manualele scolare vechi, intrucat acestea nu ar mai fi conforme programei, ministrul Educatiei spunand ca procedurile permit, in prezent, doar achizitionarea celor pentru clasele intai si a II-a, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Inainte de a vorbi de manuale, trebuie sa vorbesti de cicluri de studii, de planuri-cadru care inseamna disciplinele si numarul de ore alocate pentru fiecare an de studiu si de ciclu si apoi programele. Noi am clarificat prin Ordonanta de Urgenta din decembrie 2013 ca ramane clasa a IX-a primul an de studii in invatamantul liceal. Programele trebuie sa fie anuntate, asa cum am stabilit anul trecut, inainte cu 6-9 luni inainte de declansarea unei proceduri de achizitie de manuale. Singurele proceduri pe care le vom declansa acum sunt cele pentru manuale de clasa intai si a II-a, celelalte urmand sa fie declansate dupa ce se anunta planurile cadru si programele de studio", a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a spus ca problema i-a fost ridicata si de catre directorii de scoli cu care s-a intalnit intr-o sedinta la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.

"Procesul de schimbare a manualelor este unul care dureaza patru-cinci ani. Am discutat si la intalnirea cu directorii, nu exista nicio varianta in care sa schimbi toate manualele peste noapte, fiindca manualele se schimba o data cu primul an al ciclului, adica clasa intai, a V-a, a IX-a. In clasa a V-a nu puteam sa demaram (schimbarea manualelor - n.r.), pentru ca nu stiam daca gimnaziul se termina la sfarsitul clasei a VIII-a sau a IX-a", a explicat el.

Pricopie a reamintit ca Legea Educatiei nr. 1 din 2011 a introdus o schimbare, si anume, aceea ca ultimul an de studii din ciclul gimnazial devenea clasa a IX-a si se reducea durata studiilor liceale de la patru ani la trei ani.

Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

"Aceasta era o masura, din punctul meu de vedere si a multor colegi din sistem, nu doar din minister, gresita, asa ca am revenit asupra acestui lucru, l-am corectat, acum avem tot cadrul legislativ pentru a merge mai departe", a declarat Pricopie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.