Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, miercuri, ca fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea, la finalul unui proces de sapte ani, cel mai lung in care a fost implicat Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Anca Median, a declarat pentru MEDIAFAX ca decizia data miercuri de instanta suprema incheie un proces de sapte ani, cel mai lung in care a fost implicata institutia.

ICCJ a respins recursul facut de Rodica Stanoiu la decizia similara data de Curtea de Apel Oradea, in procesul intentat de fostul demnitar pentru anularea deciziei de colaborare cu Securitatea data de CNSAS in 2006.

Inalta Curte de Casatia si Justitie a respins recusul ca nefondat, decizia fiind irevocabila.

De asemnea, instanta a respins si cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu o serie de exceptii, inaintata de fostul demnitar, aceasta decizie putand fi contestata de Rodica Stanoiu cu recurs la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

Instanta suprema a mentinut totodata decizia Curtii de Apel Oradea conform careia Rodica Stanoiu trebuie sa plateasca CNSAS cheltuieli de judecata de 22.000 de lei.

Curtea de Apel Oradea s-a pronuntat in acest caz, in 19 iunie 2012, Stanoiu facand recurs, care s-a judecat la ICCJ.

Dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS s-a judecat la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in martie 2010, stramutarea cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti, la solicitarea fostului ministru care a invocat presiunea mediatica.

Rodica Stanoiu afirma, in noiembrie 2006, intr-o emisiune televizata, ca dosarul "Sanda" care exista la CNSAS este unul de urmarire si contine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. "Dosarul de informator mi s-a fabricat in perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepresedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a stiut nimic despre acest lucru", afirma Stanoiu (care a trecut la PC - n.r.), adaugand ca si alte dosare de Securitate au fost modificate in aceeasi perioada.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Rodica Stanoiu declara ca cele 18 note informative care i se atribuie nu ii apartin si ca ar fi fost plastografiate, avand drept model scrisul sau din perioada de dupa 1990. "Toata plastografia este facuta dupa 1990. A existat o perioada in viata mea cand am avut un scris diferit, deoarece am avut o operatie la coloana vertebrala. Aceste note care mi se atribuie copiaza acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este ca in acele note exista doua sau trei scrisuri diferite. Cu exceptia unei singure note, care are un ton mai elevat si mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea inculta", spunea Stanoiu, care preciza ca este o buna cunoscatoare a limbii si n-ar fi facut asemenea greseli.

Rodica Stanoiu a refuzat sa declare daca a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul sa tac. Nu ma puteti obliga sa declar ceva", afirma ea.

Citeste si:
Andreea Bălan, detalii despre colaborarea cu Jador. De ce s-a dat...
Andreea Bălan, detalii despre...

La termenul din 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a dispus efectuarea unei noi expertize grafologice in proces, care sa stabileasca autenticitatea notelor informative catre fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda, iar la termenul din noiembrie 2010 al procesului magistratii au stabilit probele de inscrisuri care vor fi comparate cu notele informative.

Cu acel prilej, Rodica Stanoiu a solicitat ca, pe langa dosarul intocmit in anii '80 pentru obtinerea pasaportului la fosta Directie a Pasapoartelor si pus la dispozitia expertilor grafologi de CNSAS, sa fie acceptate ca documente de comparatie declaratia de avere, respectiv cea de necolaborare cu Securitatea.

Cele doua documente au fost analizate si in 2006, inainte ca CNSAS sa emita decizia de colaborare, prima data de catre experti independenti, iar apoi de Laboratorul interjudetean de expertize criminalistice Bucuresti.

Citeste si:
Recursul lui Traian Băsescu, la dosarul „Petrov”, amânat până în...
Recursul lui Traian Băsescu,...

In ambele cazuri, rezultatul a fost acelasi, si anume ca scrisul este acelasi cu cel din notele informative semnate cu pseudonimul Sanda. La data respectiva, insa, Rodica Stanoiu a contestat veridicitatea expertizelor, pe motiv ca au fost intocmite de experti "cu reputatie indoielnica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.