Directiva privind produsele din tutun, care interzice, printre altele, tigarile mentolate si impune pictograme mai mari pe pachete, votata miercuri de Parlamentul European, nu va aduce niciun beneficiu sanatatii publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE.

"Presiunile politice exercitate de grupurile de interese anti-tutun au cantarit mai greu decat necesitatea unor propuneri echilibrate, corecte si bazate pe dovezi. Deciziile partinitoare, luate in graba, sunt contraproductive si nu au ca rezultat o legislatie eficienta. Marirea excesiva a avertismentelor de sanatate, pana la 65%, cu pictograme pozitionate in partea superioara a pachetului si standardizarea formei si dimensiunii ambalajului nu vor creste gradul de constientizare privind riscurile asociate fumatului", a declarat intr-un comunicat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Ea crede ca, in schimb, comerciantii cu amanuntul si consumatorii vor intampina dificultati in diferentierea marcilor, iar falsificatorii vor avea un model gata pregatit pentru a contraface pachetele, scrie MEDIAFAX.

Oficialul JTI afirma ca s-a creat inca un precedent periculos, un act de ipocrizie, prin care sunt ingradite drepturile comerciale ale unei industrii legale in numele unui "bine public iluzoriu". Aceasta spune ca obiectivele declarate privind sanatatea publica nu vor fi atinse.

"Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scadere a incidentei fumatului, in schimb va acorda contrabandistilor o ocazie in plus sa creeze o piata neagra paralela, furnizand produse nereglementate, din tarile vecine, nemembre UE", potrivit JTI, unul dintre cei trei mari producatori de tigari din Romania.

Propunerea legislativa de actualizare a Directivei UE privind tutunul, care are ca obiectiv ca produsele din tutun sa fie mai putin atractive pentru tineri, a fost aprobata de deputati miercuri. Aceasta propunere legislativa, agreata cu ministrii sanatatii din UE, cere ca 65% din suprafata tuturor pachetelor sa fie acoperita de imagini avertizante. Tigarile electronice vor fi de asemenea reglementate, fie ca produse medicale, daca promoveaza abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun.

Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.