Peste 30-50% din clientii agentiilor de turism din strainatate sunt pensionari, care pot plati pentru cateva excursii si 4-5.000 de euro pe an, in timp ce in Romania, din cauza veniturilor mici, pensionarii ocupa doar cateva procente din totalul celor care achizitioneaza vacante in afara tarii.

"Pensionarii reprezinta doar cateva procente, probabil 3-4% din clientii unei agentii de turism romanesti. Se intampla asa pentru ca pensiile din Romania sunt mici. Cand pensiile vor ajunge la 900-1.000 de euro, ca in strainatate, si ponderea pensionarilor va ajunge la cateva zeci de procente", a declarat agentiei MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepresedintele ANAT si proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

El a spus ca pensionarii pleaca, totusi, in strainatate prin pachetele speciale vandute de agentii si care costa cateva sute de euro. Dar si in acest caz, nu sunt multi cei care isi permit o vacanta.

"Daca excursia costa 400 de euro si mai iei si 200 de euro la tine, de unde sa ai acesti bani, cand pensia ta e 300 de euro", a adaugat Burcea. Si Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei Perfect Tour, spune ca pensionarii nu reprezinta mai mult de 5% din clientii unei agentii.

"Intr-o agentie straina, pensionarii sunt cei mai importanti clienti", a mai spus el.

Toni Messerschmidt, proprietarul agentiei de turism Messerschmidt Reisen din Berlin, spune ca aproape jumatate dintre turistii germani care pleaca in strainatate sunt pensionari.

"Unii dintre ei vin si in Romania, in general in statiuni balneare si pe litoral. Un pachet cu transport, cazare si demipensiune pentru doua saptamani costa in jur de 1.100 de euro de persoana. Cel mai batran client al meu este o femeie de 88 de ani care vine si in Romania", a declarat Messerschmidt pentru MEDIAFAX.

El a afirmat ca pensionarii germani au pensii de minim 1.500-2.500 de euro pe luna, care le permit sa faca mai multe concedii pe an. Astfel, unii dintre ei merg vara pe litoral in Bulgaria sau in statiunile balneare din Romania, iar iarna o petrec in destinatii calde, cum ar fi insulele Canare.

Citeste si:
De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din...
Ungaria va investi 100 de...

"Un pensionar din Germania ajunge sa plateasca chiar si 4-5.000 de euro pe an pe vacante. Ei gandesc altfel decat romanii. Doamna de 88 de ani mi-a spus ca a ajuns la aceasta varsta datorita curelor balneare pe care le face in Romania", a mai spus turoperatorul german.

Romania atrage turisti straini pensionari pentru ca este o destinatie relativ ieftina.

"Din strainii care fac circuite in Romania, peste 90% sunt pensionari", a spus George Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, specializata in incoming.

Si pensionarii romani au inceput sa plece in strainatate, in special pe programe speciale, cu reduceri, destinate "seniorilor".

Astfel, toti cei trecuti de 55 de ani beneficiaza de programe speciale in perioada octombrie-martie in tari precum Spania, Italia, Cipru, Bulgaria, Grecia si Turcia.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

"Pachetele includ o saptamana de cazare la un hotel de patru stele, doua mese pe zi, apa si vin incluse, si transfer. Mai sunt incluse ghid si sofer roman, precum si transferurile. Preturile, fara taxe, ajung la 300-350 de euro de persoana, loc in camera dubla", a spus Cristian Pandel, proprietarul agentiei de turism Christian Tour.

El afirma ca vacantele pentru seniori au preturi reduse la jumatate fata de un pachet normal in aceeasi destinatie si la acelasi hotel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.