Dupa ce a fost testat pe 62 de persoane cu varste intre 20 si 80 de ani, vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a prezentat reactiile adverse minore, similare cu cele inregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import, potrivit Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a prezentat corespondenta purtata cu institutiile nationale si internationale privind vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, incepand din 23 decembrie 2013, cand a primit prima atentionare de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) potrivit careia vaccinul este neconform, si pana in 6 februarie, cand au fost sesizate Curtea de Conturi si Organizatia Mondiala a Sanatatii, spune MEDIAFAX.

Astfel, in 23 decembrie 2013, Agentia Nationala a Medicamentului a trimis o adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care il informa de existenta unor neconformitati pentru punerea pe piata a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino. In document se arata ca pentru seriile de vaccin de la 13-01 pana la 13-08 au fost prelevate esantioanele necesare pentru aplicarea procedurii de eliberare oficiala a seriei, acestea fiind testate in laboratoarele ANM, conform metodologiei europene in vigoare.

In urma analizei de laborator a esantioanelor testate, s-a constatat inregistrarea de rezultate in afara specificatiei, pentru unul dintre parametrii testati, si anume "endotoxine bacteriene", pentru toate esantioanele din seriile de vaccin. "In acelasi timp, este de precizat faptul ca rezultatele pentru ceilalti parametri testati s-au incadrat in specificatii", se arata in adresa ANM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.