Aurelia Draghici, directoarea Institutului Cantacuzino, a fost destituita, la cererea l ministrului Sanatatii, in locul acesteia revenind Radu Iordachel, care fusese si el la randul lui demis in vara lui 2013 pentru deficiente manageriale.

Acesta a fost repus in functie dupa ce a castigat in instanta supendarea ordinului prin care a fost demis, pana la judecarea cererii acestuia de anulare a dispozitiei ministrului Sanatatii, au precizat sursele citate.

Dupa ce a fost demisa, Aurelia Draghici a spus ca ministrul Sanatatii a facut presiuni asupra ei pentru a pune pe piata vaccinul antigripal produs de Institutul Cantracuzino, desi acesta nu fusese autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului.

In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca singura institutie care poate aproba sau respinge punerea pe piata a unui produs farmaceutic este Agentia Nationala a Medicamentului, Institutul Cantacuzino neavand nicio putere in acest sens, indiferent de presiuni.

Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ca Institutul Cantacuzino a produs in acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care au fost prelevate probe pentru analize de conformitate. Aceste probe transmise de Institutul Cantacuzino la Agentia Nationala a Medicamentului erau insotite de un buletin de conformitate al producatorului.

In 24 decembrie 2013, ANM a comunicat Institutului Cantacuzino ca vaccinul nu poate fi pus pe piata intrucat nivelul de endotoxine depasea limita admisa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.