Actorul si regizorul Radu Beligan a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Ovidius din Constanta, ocazie cu care le-a spus celor prezenti ca este mai usor sa fii batran decat tanar si le-a urat sa aiba o viata frumoasa si lunga ca a sa.

Rectorul Universitatii Ovidius, Ion Bordeianu, a spus in timpul ceremoniei ca Radu Beligan a avut aproximativ 80 de roluri in teatru, 30 in filme, ca a regizat spectacole si a condus institutii de cultura avand o cariera artistica de 75 de ani, care reprezinta aproape jumatate din istoria teatrului romanesc.

De asemenea, decanul Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Ovidius, Daniela Hantiu, a trecut in revista cariera lui Radu Beligan, amintind de rolurile sale si de distinctiile primite, scrie MEDIAFAX.

"Ca o recunoastere a valorii domniei sale, Senatul Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Arte, acorda titlul de Doctor Honoris Causa domnului Radu Beligan, un corifeu al artei spectacolului contemporan. Este o onoare pentru universitatea de la malul Marii Negre ca in acest moment solemn numele lui Radu Beligan sa treaca in istorie, sa aureoleze cetatea academica tomitana", a mai spus Daniela Hantiu.

Dupa ce a primit distinctia, Radu Beligan a spus celor prezenti ca este mai usor sa fii batran decat tanar, pentru ca, odata cu inaintarea in varsta, omul scapa de prejudecati si de constrangeri.

"In semn de recunostinta fata de onoarea pe care universitatea mi-o face, dati-mi voie sa va impartasesc un mic secret: a imbatrani este contrariul a ceea ce se crede in mod curent. In tinerete, pe vremea cand nu ti-ai definit inca optiunile, esti impovarat de greutatea traditiei si a adevarurilor cu care ai fost indoctrinat. Tanar fiind, crezi in ideile raspandite, in cele care alearga pe toate drumurile, esti gata sa aderi la tot si la toate, cari in spinarea ta greutatea familiei, a traditiei, a grupului din care faci parte, a societatii. In ceea ce ma priveste, am trait inaintarea in varsta ca pe o detasare de la toate aceste poveri. A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber, intr-un anumit sens esti mai batran atunci cand esti tanar si mai tanar atunci cand esti batran, viata se scurge ca o permanenta si progresiva delestare de prejudecati si constrangeri", a declarat Radu Beligan.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.