Jurnalismul din Romania este, adesea, influentat de interesele si de afilierile politice ale proprietarilor unor societati media si au existat intimidari la adresa magistratilor si a unor persoane implicate in combaterea coruptiei, se arata in primul raport CE privind coruptia din toate tarile UE.

"Informarea obiectiva s-a deteriorat in ultimii ani si jurnalismul este adesea influentat de interesele specifice si de afilierile politice ale proprietarilor unor societati de media, incluzand uneori intimidarea magistratilor sau a unor persoane implicate in combaterea coruptiei", precizeaza raportul la capitolul mass-media si accesul la informatii, transmite MEDIAFAX.

Totodata, se arata ca "limitarile libertatii presei au redus si mai mult accesul la informatii la nivelul intregii tari". In opinia CE, aceasta situatie este agravata de faptul ca Romania are cea mai scazuta rata de acoperire a internetului din UE.

De asemenea, o punere in aplicare "inadecvata" a legislatiei de reglementare a accesului la informatii afecteaza capacitatea de a preveni si de a controla coruptia.

Documentul mentioneaza ca raportul Freedom House's Freedom of the Press 2013 a stabilit ca presa din Romania este "partial libera".

Acesta este primul raport anticoruptie care analizeaza situatia din fiecare stat membru, realizat de Executivul european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.